ДПС казва кандидата си за президент до 10 дни

Румен Радев продължава да убеждава обществото, че той не е обединител, заяви Халил Летифов

ДПС казва кандидата си за президент до 10 дни | StandartNews.com

Името на нашия кандидат за президент ще стане ясно следващата седмица или най-късно до 10 дни, тъй като такъв е графикът с процедурите за изборите. Това заяви зам.-председателят на ДПС Халил Летифов в интервю за Нова тв.

Утре трябва да приключат заседанията на нашите разширени областни съвети и те да предоставят информация как виждат поведението на Движението. След това Оперативното бюро ще вземе решение за кандидат-президентската двойка на ДПС, обясни Летифов.

„Орешарски получи подкрепата ни на първи тур на миналите президентски избори. Той има своите качества и ние намерихме достатъчно качества, за да бъде подкрепен. Той отново е същият човек, но името му не е коментирано, поне аз нямам такава информация”, отговори Халил Летифов на въпроса Пламен Орешарски ли ще е кандидатът на ДПС за "Дондуков" 2.

Очакването на партията е да има собствена кандидатура, за подкрепа на проф. Анастас Герджиков на този етап не може да се говори. Личното ми мнение за него е, че той е достоен човек, но оценката за него като политическа кандидатура ще даде колективното ръководството на ДПС, каза още Летифов. Той припомни декларацията на ДПС при откриването на есенната сесия на 44-ото НС миналата година, в която лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска и президентът, и премиерът да се оттеглят, тъй като и двамата са част от проблема, а не от решението на му. Една година по-късно виждаме, че кризите, за които предупредихме са факт – политическа, икономическа, здравна. Предупреждението ни тогава е факт днес. Тогава ДПС даде ясна оценка за Румен Радев, подчерта зам.-председателят на ДПС.

 „Мисля, че г-н Румен Радев продължава да убеждава обществото, че той не е обединител", категоричен бе Летифов.

Той коментира е поредната разделителна линия, начертана от бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков, които обявиха, че ще разговарят с ДПС, ако Движението се разграничи от бившия депутат Делян Пеевски.

„Тези внушения започнаха от първия ден и продължават и до ден днешен. Твърдо сме решени да отговаряме на тях, защото изграждат публични внушения, която не отговарят на действителността.

Писали сме писма до различни институции, не сме получили нито едно потвърждение.

Г-н Пеевски е предприел през своите адвокати действия, за да защити името си. Ние сме предприели действия до българските власти, които прилагат санкциите на българска територия.”, каза Халил Летифов. И допълни: „Писали сме писма до БНБ, до съответните министерства, за да получим конкретика по тези казуси, на какво основание се правят българските забранителни списъци. Не сме получили основателен отговор.

Очакваме да получим конкретни факти и данни. Според Конституцията всеки е невинен до доказване на противното. След като има обвинение и списък, трябва да има и конкретни данни.”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай