Понеделник,

Доц. Петър Чобанов: Карадайъ е носител на европейското и обединител

От: Рачо Рачев -
484
Доц. Петър Чобанов: Карадайъ е носител на европейското и обединител
A
A
A

Кандидатът на ДПС за президентския пост Мустафа Карадайъ е носител на европейското и обединител на нацията. Той ще се представи отлично на изборите, а защо не и да стигне до балотаж, независимо че в момента социологическите анкети му отреждат трето място. Искаме Кардайъ да е победител, заяви пред телевизия НоваНюз доц. Петър Чобанов от Движението за права и свободи.

Запитан кого ще подкрепи ДПС на втория тур на вота за президент, ако там стигнат сегашният държавен глава Румен Радев и кандидатът, подкрепен от ГЕРБ-СДС, Анастас Герджиков, Чобанов повтори, че очакват Мустафа Карадайъ да се представи колкото може по-добре. Ако обаче има втори тур без него, то управляващите органи на ДПС ще вземат съответното решение.

В коментар на решението на Конституционния съд, че бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков е бил назначен в нарушение на конституцията на република България, доц. Петър Чобанов припомни, че ДПС не са имали съмнение относно решението. напротив, постоянно са предупреждавали, че има нарушаване на основния закон и нарушаване на положени клетви - на президента и на бившия министър. Въпреки предупреждението ни, през цялото време на първия кабинет на Румен Радев конституцията е била нарушавана, каза Чобанов.

Затова и ДПС отказа да участва в свикания на 16 август Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) - заради Кирил Петков. Още тогава се знаеше, че не може на КСНС да присъства чужд гражданин. А на 16 август Петков е бил двоен гражданин. Трябваше за пореден път да изобличаваме измамата и лъжата, подчерта Петър Чобанов.

Много пъти ДПС повтаря, че моделът на ГЕРБ не трябва да се заменя с нов порочен, като този, наложен от едноличното управление на президента Румен Радев. А ето, че това се случва непрекъснато - нарушава се конституцията, министър се заклева въпреки, че е нарушител... Най-важното в момента е да се види, че е имало нарушение, категоричен бе Чобанов.

Според него промяна няма да има, защото "Продължаваме промяната" всъщност се подиграва с лозунга си. Кирил Петков е лъгал и сега ще е жертва на атаки от всички посоки за изборите. Дори кадровите му назначения докато е бил министър, като тези в ББР и държавната консолидационна компания, вече започват да бъдат ревизирани. Новите им ръководства се оказват неподходящи.

Кирил Петков ясно е знаел, че е двоен гражданин и подписва декларация с невярно съдържание. Спокойно е можел да стане съветник, заместник-министър или да заеме друга висока длъжност без да нарушава някой закон. Спряло го е обаче голямото му его, каза Чобанов. Освен това Петков е бил ръководен от кръга "Капитал", който му дърпа конците.

Доц. Петър Чобанов защити кандидата за депутат от ДПС Делян Пеевски, като за пореден път потвърди, че Движението застава зад номинацията му.

Според него всички обвинения срещу Пеевски са скалъпени от кръга "Капитал", който има своите фондации и други неправителствени фондации и чрез тях подава фалшива информация, включително към САЩ. Затова и Делян Пеевски е бил включен в списъка по закона "Магнитски", без да има никакви доказателства за негови нарушения, в България или извън страната. Що се отнася до досиетата "Пандора" там също няма никакви съществени или истинни факти срещу кандидат-депутата от ДПС. Пеевски е дал своите обяснения пред българските власти, а в Америка неговите адвокати ще докажат, че несправедливо е станал жертва на закона "Магнитски", подчерта доц. Петър Чобанов.

Членове и симпатизанти на ДПС харесват и номинират Делян Пеевски за народен представител, тъй като харесват идеите му и неговата загриженост за обикновените хора. А идеите са в много области - помощ за социално слабите, данъчни облекчения, укрепване на здравната система и други.

Ние сме за държавността. Поставяме приоритетите на масата и всички, които ги одобряват са добре дошли да работят с нас, каза доц. Петър Чобанов по повод изборите за новото народно събрание, които предстоят на 14 ноември. Ще се постараем да има българско правителство и да сложим край на служебните кабинети, които водят до безпътица. Всички в новия парламент ще са потенциални партньори на ДПС. Най-важното е да има съставен редовен кабинет, категоричен бе Чобанов.

Що се отнася до приемането на еврото в България, икономистът изрази мнението, че първо са необходими структурни промени, за да не се окаже България неподготвена за така важната стъпка. Реформите трябва да са най-вече в конкурентоспособността на икономиката. Трябва да докажем, че икономиката ни се е приспособила към новите реалности и тогава спокойно можем да въведем еврото. Реформа трябва да има и в европейската икономика като цяло, за да покаже и тя, че е конкурентоспособно в сегашните световни реалности, каза доц. Петър Чобанов.


Всички новини от категория Избори 2 в 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com