ДБ обжалва отказаната регистрация в Стара Загора

Формацията подала документите си 45 минути преди крайния срок

ДБ обжалва отказаната регистрация в Стара Загора | StandartNews.com

"Демократична България" внесе жалба в ЦИК срещу отказа на районната избирателна комисия  в Стара Загора да регистрира листата й за парламентарните избори на 14 ноември.

От коалицията твърдят, че водачът на листата Атанас Славов и Магдалена Овчарова са предоставили всички необходими документи на хартиен носител и флаш памет в 16.15 часа във вторник, 12 октомври - 45 минути преди изтичането на крайния срок."В решението на РИК се твърди, че флаш паметта не е предоставена и е била донесена едва в 18.02 ч. Тя е необходима, за да се установи автентичността на електронните подписи на пълномощното, подписано от съпредседателите на ДБ Атанас Атанасов и Христо Иванов", обясняват от пресцентъра на обединението.

Според тях видеозаписът от заседанието на комисията обаче показва друго - флаш паметта е отворена от члена на РИК Денчо Денев. В жалбата се уточнява, че това се е случило в присъствието на друг член на РИК - Елица Сярова. Те са уверили двамата представители на ДБ, че са свалили от нея всички необходими документи, се казва в съобщението. Денев е отбелязал също, че електронният подпис на Атанас Атанасов е издаден в качеството му на председател на ДСБ, а този на Христо Иванов като физическо лице."Нищо такова обаче не се казва в решението на РИК, с което отказва регистрация", заявяват от "Демократична България".

"След свалянето на файловете отново членът на РИК Станка Хърсева взе флаш паметта, за да провери съдържанието й и колегите й потвърдиха, че са свалили всичко и проверките на подписите са извършени", пише в пресинформацията.В 16.57 ч. Атанас Славов отново е попитал членовете на РИК дали всички електронни документи са свалени от флаш паметта и е получил потвърждение, че всички необходими файлове са свалени."Техническият носител с файловете е върнат от членовете на РИК на приносителите в нарушение на изискванията на закона и административните процесуални правила", се посочва в жалбата."Нарушенията, допуснати от членове на РИК и сътрудниците на РИК, при боравенето с електронни документи и техническия носител, на който са предоставени, не може да води до негативни последици спрямо "Демократична България - Обединение" и въз основа на това да се прави извод за неспазване изискванията на закона", се казва в жалбата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Редакция
Коментирай