БСП – София: Фермата за ларви няма място в село Лозен

Жителите настояват дейността на фирмата да бъде приравнена към тази на екарисаж

БСП – София: Фермата за ларви няма място в село Лозен | StandartNews.com

Фермата за ларви няма място в село Лозен. Недопустимо е производство, което генерира силна и неприятна миризма, да бъде ситуирано в селото без да е направено обществено обсъждане и без предварителна оценка на риска. Това заяви общинският съветник от БСП в СОС Иван Пешев. Той заедно с председателят на БСП – Панчарево Еньо Савов се включиха в протест на жителите на Лозен срещу преместването на фермата за производство на ларви от град Елин Пелин в софийското село. Социалистите подкрепиха гражданите в справедливото им недоволство.

Жителите на село Лозен настояват дейността на фирмата да бъде приравнена към тази на екарисаж и да бъде далече от населени места.

„Производственият процес и съпътстващото го отделяне на неприятни миризми на мърша и фекалии не бива да бъдат в близост до селото и на метри от търговски обекти и заведения за хранене“, счита Еньо Савов.

„Ще настояваме за бърза реакция от страна на заместник-кмета по екология на Столична община и проверка дали са спазени всички процедури и изисквания за изграждането на такъв производствен обект “, категоричен е Иван Пешев.

По думите му народните представители от „БСП за България“ в 47-ото Народно събрание избрани от София ще инициират законодателни промени, които да гарантират, че подобни производства ще бъдат изграждани далече от населени места и след щателна оценка на екологичното въздействие върху околното среда и стриктно спазване на санитарно-хигиенните норми.

Фермата за ларви на „Насекомо“ АД доскоро функционираше в Елин Пелин и постоянно беше обект на протести и недоволство от местните жители. В резултат на общественото напрежение е взето решение за преместване на производството. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай