Борислав Гуцанов: 435 млн. лева потъват във Варненското езеро

"Само с четвърт от тези пари България щеше да има собствен драгажен флот, от който да печели", каза кандидатът за депутат

Борислав Гуцанов: 435 млн. лева потъват във Варненското езеро | StandartNews.com
  • Борислав Гуцанов, "БСП за България", бюлетина № 33, преференция 102
  • Вторият в листата на „БСП за България“ за Варна: "Само с четвърт от тези пари България щеше да има собствен драгажен флот, от който да печели"

„435 млн. лева, дадени от правителството на ГЕРБ без търг и конкурс за удълбочаване на канала “море-езеро” във Варна, са на път да потънат безследно във Варненското езеро“, предупреждава кандидатът за депутат на „БСП за България“ Борислав Гуцанов.

„Само с ¼ от тези от тези пари България можеше да има собствен драгажен флот, с който не само да поддържа дълбочините в българските пристанища, но и да печели пари», смята вторият в листата на левицата. Той е категоричен, че нуждата от удълбочаване на канала е безспорна, но заложените в проекта параметри – дълбочина от 14,5 м., са неизпълними при съществуващите обстоятелства. Едно от тях е Аспарухов мост и бермата му от 13,2 м. „Ако до него се дълбае на 14,5 м. дълбочина той ще падне, ако не се направи допълнително укрепване на основите, но за такова не са предвидени средства“, казва Гуцанов. Той припомня и наличието на две скали – след моста на 13 м. и пред с. Страшимирово на 12 м. дълбочина, които не са разбити дори при първоначалното прокопаване и в момента се явяват непреодолима пречка за достигане на заложената дълбочина от 14,5 м. „И трето, но не на последно място по важност: 3423-метровата кейова стена на пристанище “Варна–запад” е на 12 метра и тя ще се срути, ако не бъде вдълбана с още два метра, за да се удълбочи акваторията на пристанището. А за това са нужни милиони, които също не са предвидени“, обяснява кандидатът за депутат.

„Заради всичко това твърдя, че тези пари са предназначени не за решаване на безспорно съществуващ проблем, а за попълване на нечии банкови сметки. Още повече, че драгираните маси, които трябва да се изсипват извън 12-милната зона, в момента се трупат в изчерпаните депа в езерото и само след 3-4 години ще се свлекат обратно. И пак ще има нужда от удълбочаване. Аз искрено се надявам от това перпетуум-мобиле за крадене на пари да се заинтересуват българската прокуратура.

“Кристално ясно е, че 435 млн. лева в момента буквално потъват във Варненското езеро пред очите на всички“, категоричен е Борислав Гуцанов. Той се ангажира още в първите дни на новото Народно събрание отново да постави въпроса пред Министъра на транспорта с искане за пълна ревизия на сделката и проверката й от компетентните органи.

“Ще работя България да има адекватна морска политика и да възроди онези дейности, които бяха занемарени заради безхаберието на предишните управляващи – морско спасяване”, обяви вторият във Варненската листа на коалиция “БСП за България”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай