Битката започна. Кого подкрепя Стефан Цанев?

Политиците да загърбят езика на омразата, съветва поетът

Битката започна. Кого подкрепя Стефан Цанев? | StandartNews.com

Битката на големите за президентския пост започна. Именитият ни поетът и драматург Стефан Цанев обяви кого подкрепя за държавен глава - Румен Радев или проф. Анастас Герджиков.

„Подкрепям каузата на проф.Анастас Герджиков. Имам голям респект към него. Ще го подкрепя за президент“, заяви Стефан Цанев пред БНР.

Цанев обяви, че с готовност би се включил в Инициативния комитет за издигането на проф. Герджиков като кандидат-президент.

Двете фигури - проф. Герджиков и Румен Радев, са силни и има възможност между тях да се случи сблъсък на идеи, а не на партийни пристрастия. Те са коренно различни по манталитет, по идеи и по средства на действия мъже", коментира още Стефан Цанев.

Той смята, че партиите у нас са в разгромено състояние и "може да се очаква силна личност да овладее нещата в своя полза, а това вече е авторитаризъм, след което следва диктатура":  "Ние сме близо да прага на такава история... Хубаво е да се появи нов играч на политическата сцена, затова хората се подлъгват лесно и не изчакват да чуят за какво пледират тези лидери. Иначе всеки говори, че е почтен. Това ме хвърля обаче в обратното съмнение. Човек трябва да внимава с думите... Ако иска да спечели дадена кауза, човек трябва да води положителна кампания, а не против противника си да говори".

„Аз бих говорил добро за противника си. Когато говориш лошо за него, ти показваш, че си същият. Това политиците не го разбират", с болка заяви поетът. И подчерта: "Езиковото образование у нас е на много ниско равнище".

Според него ключът за спасението от тази омраза е във формулата - обичайте враговете си!

„Докато не се прекрати с тази омраза, с това настръхване на всеки против всеки, ще затъваме. Защото всички мъдреци са го казали  - „когато един народ се разделя, той загива", подчерта Стефан Цанев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай