Асен Василев с първи думи за Ицо Хазарта

Той винаги е имал активна позиция и тя винаги е била открита и честна, заяви ръководителят на ПП

Асен Василев с първи думи за Ицо Хазарта | StandartNews.com

"Това, което много ни харесва в Ицо Хазарта, е, че той винаги е имал активна позиция и тя винаги е била открита и честна". Така коментира Асен Василев в студиото на "Още от деня" включването на Христо Петров в листата на "Продължаваме промяната".

"Въпросът беше можем ли заедно да започнем да решаваме проблемите, и решихме, че заедно можем. Даваме шанс на независими хора с ясно изразена обществена позиция да помогнат в един читав отбор, както сме се опитали да съберем, да си оправим държавата и да си я подредим", поясни Василев.

Той коментира социологическите проучвания месец преди парламентарните избори.

"Нашите вътрешни проучвания са по-близо до 20 процента. Ние сме в това състезание, за да бъдем първи, надяваме се да стигнем до 30 процента", заяви Василев.

Ако на хората им харесва как живеят сега, могат да гласуват за още от същото, ако искат да променят живота си към по-добро, могат да гласуват за някоя от другите партии, каза още Асен Василев.

Относно документите на Кирил Петков, които разпространи Конституционния съд, Василев заяви, че Петков не е имал двойно гражданство, когато е станал министър и че не мисли, че има какъвто и да е проблем.

Василев също така подчерта, че в момента Конституцията ограничава над 2 милиона български граждани да упражняват гражданските си права като политическа дейност.

"В Конституцията за местни избори е позволено чужди граждани да се кандидатират за кметове и общински съветници, но българи с двойно гражданство не могат. Трябва да се огледа Конституцията с оглед на това, че сме част от ЕС, че има много българи, които са зад граница, така че трябва да се проведе широка обществена дискусия", заяви Василев.

"Ние сме отворени и сме предложили да подпишем общ документ за принципи и управление, как да се управлява България от едно ново правителство след изборите на 14 ноември. Това ще направи възможната коалиция много по-лесна и ще е ясен знак към избирателите, че този път парламента ще излъчи правителство", коментира Василев евентуално коалиционно управление.

Според него разделителната линия в българското общество са кражбите и хората, които трябва да бъдат наказани за тях.

"Когато една формация е готова не само на думи да го заяви, а и с действия, ние сме готови да започнем разговори за бъдещето", поясни Асен Василев.

Той поясни, че такива разговори са водени с ДБ и ИБГНИ, защото имат близки виждания. Икономическите позиции на "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" обаче са много различни, допълни Василев.

"За ДПС това, което аз виждам е, не само да признаят, че има грешка, напротив - те казват, че Пеевски е един перфектен човек и ние смятаме, че България трябва да продължи да се управлява по този начин, затова го слагаме в листите, как да работим с тази партия? Ако те смятат, че последните 12 години начинът, по който е управлявана страната и всичките течове и кражби не само не трябва да бъдат наказани, а напротив трябва да бъдат поощрени, как можем да работим с тази партия", коментира Василев.

ГЕРБ до момента не са казали "не трябваше да има инхаус, грешно беше осем милиарда да бъдат раздадени без поръчки". Няма идея, че освен доброто, и нещо лошо се е случило през тези 12 години, допълни той.

Относно проблема с пътностроителните фирми, които протестират, Василев заяви, че проблемът с плащанията е много сериозен и се надява скоро време да има арестувани хора, които да бъдат дадени на съд.

"Проблемът, който заварихме е, че е проведена обществена поръчка за договор за 20 милиона, след това по този договор са направени възлагания за дейности за 200 милиона, десет пъти над стойността на договора. Според Закона за обществените поръчки, всичко от 30 милиона до 200 милиона е незаконно възлагане. Ако някой от АПИ приеме тази работа и се разпише за плащане, става клиент на прокуратурата", заяви Асен Василев.

Той допълни още, че в момента строителните фирми имат да получават пари по текущ ремонт. По думите му те са получили над 1 милиард лева, за да строят магистрала "Хемус".

"Моят въпрос към собствениците на фирмите е, тези аванси от 1 милиард, които ще им потрябват евентуално след 2 години, защо не ги използват да си плащат заплати на работниците? Тези аванси къде са?", попита Василев.

По темата с увеличението на електроенергията, Асен Василев каза, че има 84 милиона по-високи стойности за енергийни помощи за гражданите в бюджета и смята, че е нормално бизнесът да излезе на протест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай