Андрей Райчев каза докъде ще стигне походът на Кирил Петков

ДПС не може и не бива да бъде изолирана от българската политически живот, каза социологът

Андрей Райчев каза докъде ще стигне походът на Кирил Петков | StandartNews.com
  • ДПС не може и не бива да бъде изолирана от българската политически живот, каза социологът

„Продължаваме промяната” на Кирил Петков е изненадата на тези избори. Партията вече е втора, сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, направено между 21 и 26 септември. То е първото, осъществено след официалното обявяване на формацията.

Проектът на Кирил Петков и Асен получава 15,2% подкрепа. Разликата между тях и ГЕРБ, които получават 21,4% от гласовете, е 6%.

"Формацията на Кирил Петков и Асен Василев не просто излиза на второ място, тя е единствената, която застрашава ГЕРБ”, коментира социологът Андрей Райчев в ефира на бТВ. Според него в момента виждаме ефект, близък до това, което се случи направи ИТН на миналите избори.

Може ли обаче „Продължаваме промяната” да бие ГЕРБ?

ГЕРБ е центристка партия, при това голяма – 20%. Центърът не може да бъде свален от крилото, дори то да е 40%. Просто се премества леко вляво или вдясно, в зависимост от натиска, и оцелява. За да падне ГЕРБ двете крила – ляво и дясно трябва да се съчетаят, коментира Райчев.

Революцията миналата година беше съчетание на ляво и дясно - Слави е нито ляво, нито дясно, тоест - друг Бойко, а "Изправи се БГ! Ние идваме!" беше и ляво, и дясно. Сега какво правителство направи Радев – и ляво, и дясно. Моделът Кирил Петков е това – и ляво, и дясно. Имаме еволюция на протестърите, нов вид, продължи с анализа си социологът. И обяви, че формацията на Кирил Петков кандидатства за мястото на „Изправи се.БГ! Ние идваме”.

„Продължаваме промяната” довежда нови избиратели. Половината от хората, които ги подкрепят са нови избиратели. Останалите са гласоподаватели на други партии. От кого взема Кирил Петков? „Първо - от най-близката до тях група, от съседа – Демократична България. Взима и от Трифонов. Но какво взема? „Трифонов имаше своите своите гласове и има своите гласове. Това са хората, които гласуват за Слави – винаги са били с него. Към тях бяха прибавени други гласове – на хора, които не гласуваха за Слави, а гласуваха против Бойко Борисов. Те му дадоха мандат: свали го. Този мандат свърши, той го победи. Но втората част от задачата не бе решена, не се случи правителство. И сега тези хора се оттеглят”, каза още Андрей Райчев.

Според него тези хора не са разочаровани от Слави Трифонов. Те отидоха да гледат този филм, не се случи, затова излизат от залата и отиват в другата, там ще дадат мандат. Те не са влюбени в Харвард, те виждат в Петков и Василев силата да решат задачата – ГЕРБ да слезе от власт, обясни социологът.

ГЕРБ не е преставала да бъде най-голямата партия. ГЕРБ е назаобиколим фактор, смята Андрей Райчев. Но оприличи партията на Борисов с БСП след 10-и ноември.

Тогава БСП дълго време не разбра, че вече не е партията с главно П, а една от партиите. ГЕРБ страда малко от тази болест, трябва да излезе от усещането си за уникалност. Трябва да свикнат, че са една от партиите и да се държат много по-смирено, а не арогантно. А те дразнят противниците си, държейки се арогантно, каза Андрей Райчев.

ДПС не може и не бива да бъде изолирана от българската политически живот, категоричен бе социологът. Това  е опасно, политически опасно, етнически опасно. Ние обезателно трябва да намерим начин ДПС да се върне в политическия живот, защото това са българските турци, убеден е Андрей Райчев.

Призивът на президента Румен Радев Бойко Борисов да защити честта на ГЕРБ и да се включи в президентската надпревара Райчев нарече „артистична реплика в рамките на дуела.”. Борисов няма причина да играе, каза социологът. Според него думите на президента са чисто пропагандни. А вдигнатият му юмрук е бил не политически, а пилотски жест – „ще победя”. И победи, каза Андрей Райчев. Той определи първото служебно правителство като шумно, което излъчи и партия, а сегашното като тихо – дърпа отбора в защита и гледа да запази пача. Мачът е почти обречен за останалите извън Радев, смята експертът.

Според социолога кандидатът на ГЕРБ за предстоящите президентски избори ще бъде ново лице, защото от партията са наясно, че битката вече е спечелена от настоящия държавен глава Румен Радев.

"На Петър Стоянов не му трябва да пада с 30 на 70 на финала на живота си, така че те най-вероятно ще извадят млад човек, изгряваща звезда", заяви още Андрей Райчев.

За него големият въпрос е колко души ще гласуват. Логиката е да станат много. Избирателят не отива до урните, не защото е уморен, а защото е отвратен. Има вариант изборите да са д между 3,5 и 4 милиона гласоподаватели, тогава цифрите ще са други, защото ще има много нови избиратели, заключи Райчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай