24 двойки напират за "Дондуков 2"

Теглят жребия за номерата на бюлетините утре

24 двойки напират за "Дондуков 2" | StandartNews.com

24 са кандидатпрезидентските двойки, които ще се включат в битката за "Дондуков" 2. Това показват последните данни на Централната избирателна комисия, след като днес изтече последният срок за партиите и коалициите да внесат имената в комисията, а Инициативните комитети за независимите кандидати да подадат подписките за подкрепа.

На предишните избори за държавен глава през 2016 година са бяха регистрирани също 24 двойки, но 2 от тях са  заличени, а на 1 е била отказана регистрация и така останаха 21 кандидатпрезидентски двойки, припомня "Монитор".

Основните кандидати на тези президентски избори са издигнати от Инициативни комитети, но подкрепени от една - две или повече политически формации. Именно такъв е случаят с Румен Радев и Илияна Йотова, които ще се борят за втори мандат. Те са подкрепени от БСП,ИТН, ИБГНИ, както и от Продължаваме промяната на Кирил Петков и Асен Василев. Ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков и неговото вице Невяна Митева също са издигнати от инициативен комитет. Кандидатурата им е подкрепена от ректорската общност, както и от ГЕРБ-СДС и БЗНС.

Друг сериозен кандидат, който ще се бори да отиде до балотаж е шефът на ВКС Лозан Панов, на когото Мария Касимова - Моасе ще бъде вицепрезидент. Зад него обаче застават от Демократична България. ДПС също излъчиха своя кандидат-президентска двойка в лицето на Мустафа Карадайъ и Искра Михайлов.

Сред останалите партийни кандидати са Валери Симеонов, който се явява от името на Патриотичния фронт, Милен Михов от ВМРО, Костадин Костадинов от партия 'Възраждане", Веселин Марешки от 'Воля", Волен Сидеров от "Атака", както и журналистът Горан Благоев, които бе издигнат от коалицията "Национално обединение на десницата", в която влизат партиите на Цветан Цветанов и на Петър Москов.

ЦИК ще тегли жребия за номерата в бюлетините утре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Редакция
Коментирай