11 часа: Почти 10% избирателна активност, по-ниска от предишните

Активността и в президентския, и в парламентарния вот е почти идентична, обобщи директорът на агенцията Първан Симеонов:

11 часа: Почти 10% избирателна активност, по-ниска от предишните | StandartNews.com

Почти 10% е избирателната активност към 11 часа, сочат прогнозни данни на „Галъп интернешънъл болкан“, която е партньор на БНР в изборния ден. Към 9 ч. агенцията отчете 4% активност.

Активността и в президентския, и в парламентарния вот е почти идентична, обобщи директорът на агенцията Първан Симеонов:

"Това е близо до резултатите, които отчитахме на 4 април и по-ниско от резултатите, които отчитахме на 11 юли. Гласуването на 11 юли беше като цяло по-ниско, но пък именно в сутрешните часове беше доста високо. Спрямо активността на президентските избори от 2016 година, този резултат сега е по-нисък", коментира Симеонов.

На предишните два парламентарни избора към 11 часа избирателната активност е била около 12%. 

Възможно е хората да изчакват времето да се затопли и тогава да излязат да гласуват, коментираха социолози. 

„Следобедните часове са отредени за онези, които до последно изчакват, които избират в последния момент“, Каза Симеонов пред БНР.

„Електоралната картина може много да се размества в различни посоки. Има явления в социологията, които се случват в последните моменти. Предстоят най-интересните часове със сигурност.“

На 11 юли нямаше особен проблем с машините, припомни политологът.

Към момента активността се движи на очаквани нива със сходни стойности на президентски и парламентарни избори, потвърди Симеонов.

Той се усъмни в добросъвестността и професионализма на публикуваните в изборния ден алтернативни класации и призова хората да гласуват по собствено убеждение. 

4% беше избирателната активност към 9 часа, бяха първите прогнозни данни на „Галъп интернешънъл болкан“ от тази сутрин.

Спрямо активността от 2016 г. този резултат е по-нисък, уточни Симеонов.

„Отминахме пика на четвъртата вълна. Смъртността се движи висока, защото се движи отместена с две седмици закъснение. От 2 седмици насам се отчита видимо намаляване на ръста на случаите – спиране на ръстовете и намаляване на случаите. На 4 април беше сходно. Даже на този етап към 4 април беше по-зле. Това може да окаже някакво влияние главно върху върху възрастни хора, които са по-уплашени от вируса“, коментира Първан Симеонов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай