ЦИК: Пеевски отговаря на условията за евродепутат

НПО-то на Цветан Василев не умее да чете закона, стана ясно от проверка по жалбата му

ЦИК: Пеевски отговаря на условията за евродепутат | StandartNews.com

Централната избирателна комисия излезе с решение, че кандидатурата на народния представител и издател на "Телеграф медиа“ Делян Пеевски отговаря на законовите изисквания. До проверката се стигна след като НПО-то БОЕЦ, приближено до укриващия се в Сърбия банкер-беглец Цветан Василев, пусна сигнал до ЦИК, пише "Монитор".

В жалбата си видинското сдружение, което от години обслужва единствено интересите на олигархичните кръгове около Василев, твърдеше, че Пеевски не можел да бъде избран за евродепутат, тъй като не е живял последните 6 месеца у нас. Като доказателство за този аргумент от НПО-то посочват нелепия довод, че Пеевски не бил в България, защото не можели да го открият и настояха властите също да търсят депутата. Въпреки, че никой няма данни той да не е в страната.

Оказа се обаче, че целият сигнал представлява една манипулативна инсинуация, тъй като по закон формулировката "живял 6 месеца“ в България или държава от ЕС означава човек да има адресна регистрация (постоянна или по настоящ адрес) в някоя от страните на Евросъюза или у нас. Пояснението се намира в "допълнителните разпоредби“ на Изборния кодекс,, посочват от ЦИК в писмо, което са пратили в отговор на жалбата на БОЕЦ. Пред "Монитор“ говорителят на комисията Алексанър Андреев отново повтори отговора към видинското НПО.

"Те са пуснали едно писмо, в което твърдят, че има определени нарушения. Ние отговаряме, че това, което че те считат за нарушение, не е нарушение, защото в Изборния кодекс е предвидено нещо съвсем различно под разбирането "живял през последните 6 месеца“, категоричен бе Андреев.

Говорителят на ЦИК опроверга и друг опит за манипулация, която бе разпространен от БОЕЦ и моментално разпръснат по останалите медии от ветрилото на задкулисните кръгове у нас. След като получили отговор от ЦИК, от който става ясно, че НПО-то на Цветана Василев очевидно не умее да чете закона, БОЕЦ се опитаха да се оправдаят (явно пред финансовия си гуру -б.р.), че не са успели да изпълнят поставената им задача. Затова те разпространиха ново изявление, в което твърдят, че ЦИК се опитвала да прикрие Пеевски и затова им била отговорила с писмо, а не с решение, което да жалят след това пред Върховния административен съд.

Оказва се обаче, че и това твърдение на БОЕЦ не отговаря на истината. Говорителят на ЦИК обясни, че няма законодателно задължение как да се отговори на жалбата на БОЕЦ - дали да е с решение на комисията или с писмо.

"В случая сигнализират за нещо, което няма общо с предвиждането на закона. Никъде не пише процедурно с какъв акт трябва да излезе ЦИК по това, което БОЕЦ са нарекли сигнал. Това, че те искат да има решение и да ни възложат ние да извършим някакви проверки, които те считат за нормални да бъдат извършени, не означава, че ЦИК има задължението да излезе с решение“, категоричен бе Андреев. Той посочи, че сигналът е разгледан и в него няма никакви данни, "с които да се сигнализира нещо“.

"Техните твърдения са въз основа на изявления на някого някога, че лицето няма право да се кандидатира. Няма причина да не обжалват каквото и да било. Могат да обжалват пред ВАС всяко решение, дори и протоколните решения на ЦИК. Писмото е изпратено въз основа на такова протоколно решение“, допълни още Андреев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай