ЦИК: Изборният ден започна нормално

Според Централната избирателна комисия всички секции са отворени

ЦИК: Изборният ден започна нормално | StandartNews.com

Започна изборният ден у нас. Според Централната избирателна комисия всички секции са отворени.

Пред всяко помещение за гласуване са разположени указателни табла с номерата на партиите, коалициите, независимите кандидати в бюлетината, както и подредбата на кандидатските листи. В хартиената бюлетина се гласува със син химикал и със знак хикс или ве, който се поставя в квадратчето пред името на партията, коалицията или независимия кандидат. Ако се гласува предпочитание за кандидат от партийна листа, т.нар. "преференция" се поставя и втори знак в кръгчето с трицифрените номера.

От ЦИК съветват избирателите: "Не трябва да е забравил личната си карта, за да може да гласува, трябва да знае, че СИК не трябва на глас да произнася неговите данни от личната карта и да следи първи и втори печат, защото не малък брой от невалидни бюлетини имаме и поради тази причина" – каза говорителят на комисията Таня Цанева.

В три хиляди от секциите в страната има машини за гласуване. Избирателят сам ще решава дали ще гласува с хартиена бюлетина или с електронна, която е на две страници и с възможност за поправка преди финала на гласуването. Вотът се отбелязва с пръст върху екрана. Финалът е разпечатването на разписка от машината, която се сгъва на две и се пуска в непрозрачна кутия.

Над 2500 са регистрираните наблюдатели от неправителствени организации, които ще следят за честността на изборите. Жалби и сигнали за нарушения се подават в РИК, в ЦИК или до МВР и прокуратурата. Телефоните за връзка с институциите са вписани в информационните табла пред секциите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай