Ще работя за нови пазари и по-малко бюрокрация

Трябва да положим усилия за българско производство с висока добавена стойност, казва кандидатът на ГЕРБ за европарламента Йоана Йончева-Фильова

Ще работя за нови пазари и по-малко бюрокрация | StandartNews.com
Трябва да положим усилия за българско производство с висока добавена стойност, казва кандидатът на ГЕРБ за европарламента Йоана Йончева-Фильова Искам да спра да чувам, че “европейските страни” са по-добре от нас Имам тефтер, в който записвам кога съм подала сигнал до институциите, за да проверям резултатите от прповерките Аз съм вечният оптимист - вярвам, че за всеки проблем има решение

Йоана Йончева-Фильова е № 15 в листата на ГЕРБ за евроизборите на 26 май 2019 г. Тя е от Казанлък. Бакалавър по Бизнес мениджмънт от „Бостънски Университет“ и магистър „Инженер-технолог“ от Бургаския университет „Проф. Асен Златаров“. Била е офис сътрудник във фирма „Екопак“, ръководител административен отдел във фирма „Екоколект“ и търговски директор на „Рекотуб“ ЕООД. Семейна, с трима сина – на 6, 8 и 11 години.

- Г-жо Фильова, кои от приоритетите на България ще отстоявате в Европейския парламент?

- ГЕРБ официално представи платформата си за изборите за Европейски парламент и те са естествено във всички сфери на обществения живот. Всички ние ще работим, за да служат те с инструментите и възможностите, които предвиждат европейските закони и институции. Не бих могла да степенувам обявените приоритети, тъй като те са заложени на хоризонтален принцип и усилията и резултатите по тях са в еднаква степен важни и значими. Платформата в сектор „Образование“ предвижда равен достъп до образование, преодоляване на неграмотността чрез качествено образование и връщане на децата в класните стаи. Без това нацията ни няма бъдеще и е обречена да бъде търсена само за евтин и нискоквалифициран труд. В областта на здравеопазването евродепутатите от ГЕРБ ще работят за по-добра спешна медицинска помощ, изграждане на здрaвно-информационна система, равен достъп до здравеопазване на всеки гражданин и др. Ролята на представителите в Европейския парламент в осъществявенето на тези цели е да съдействат за използването на европейските средства за научна дейност за намирането на ефективни лечения на заболяванията. Защото, ако искаме да имаме ефективна икономика и пълноценно общество, трябва да имаме здраво население. В областта на икономиката страната ни, знаете, е с едни от най-добрите и стабилни макроикономически показатели. Но ние трябва да положим усилия за българско производство с висока добавена стойност, нови пазари за българските стоки и услуги, намаляване на бюрокрацията. Европа не трябва да има двойни стандарти за различните страни, а българските потребители трябва да са спокойни, че това, което консумират не е с по-ниско качество от от това, което слагат на масата си в другите европейски държави. В този ред на мисли от изключително значение е работата по приоритетите в областта на инфраструктурата и регионалното развитие. Там целта е да бъдат преодоляни регионалните различия и да се развива трансграничното сътрудничество. В транспортната политика трябва да бъдат завършени коридорите на Трансевропейската транспортна мрежа и приоритетните жп отсечки. В екологичен аспект насочваме работата си към продължаване на проектите за изграждане на модерна водоснабдителна инфраструктура, инвестиции в управлението на отпадъчните води, подобряване качеството на въздуха, борба с изменение на климата, преход към кръгова икономика и др. Разбира се не по-малко важна и тежка ще бъде работата в останалите сектори като енергетика, отбрана, земеделие, социална политика.

- Кои ще са вашите лични каузи в Европейския парламент?

- Искам да спра да чувам, че “европейските страни” са по-добре от нас. Бих желала българите да осъзнаят, че те са част от Европа и България е европейска страна. Гледайки постиженията на действащите ни депутати се възхищавам как успяват да обединят нацията ни под знака на дадена кауза. Като лична кауза приемам задачата България да бъде разпознавана като конкурентна икономика, с хармонизирани социално-обществени отношения, стабилна политическа система, която е гарант за мир и просперитет на Балканите, Югоизточна Европа и света. Искам да се изградят нови, по-ефективни политики за повишаване на раждаемостта, много ми се иска да видя повече многодетни семейства. Друга моя лична кауза е да се възпита и обостри вниманието още от най-ранна възраст в децата за опазването на околната среда. Искам да видя как деца инициират различни събития, касаещи по-чиста и по-красива природа. Аз съм част от един отбор, който има сили, знания, опит и решителност европейските ценности да бъдат припознати от всеки гражданин у нас и на Стария контитент, защото това означава да има мир, толерантност и просперитет в Европа.

- Как ще се борите срещу Европа на различни скорости?

- Европа на две скорости крие заплаха за единството на Евросъюза и за припознаването на европейските ценности от всички граждани на Обединена Европа. Страната ни доказа, че успява в икономическо отношение да поддържа стабилни, устойчиви макроикономически показатели, изпълнила е всички изисквания на Шенген, подготвя се старателно за влизане в чакалнята на Еврозоната. Ето защо ние сме коректен и перспективен партньор и в рамките на Евросъюза трябва да подхождат към нас с доверие и уважение. Категорично смятам, че не трябва да има разделение на малки и големи, Запад и Изток, богати и бедни държави и граждани. В рамките на Общността мисля, че трябва да бъде изготвен документ, който да обхваща общи за всички държави цели и индикатори за постигането им в областите на икономиката, иновациите и конкурентоспособността, както и социалните иновации, тъй като не трябва да забравяме, че хората са в основата и в центъра на Обединена Европа.

- Каква кампания ще водите срещу двойните стандарти?

- Законодателство и контрол – това трябва да бъде разработено с фокус равнопоставеност на всички страни-членки. Ще насърчавам работата на институциите в тази посока. Известна съм като човек, който обича да сигнализира институциите и да подава сигнали (за улични дупки, опасни сгради, замърсени места и т.н.). Имам тефтер, в който пиша кога и къде съм звъняла и съответно кога ще има резултат или трябва да се обадя обратно. Разбира се, в рамките на Европейския парламент това ще изглежда по-различно, но усилията ми за работещо законодателство, последващ контрол и изпълнение на санкциите смятам, че ще бъде най-ефективната кампания за преодоляване на двойните стандарти в различните сфери на нашия живот.

- Кое е вашето най-силно качество, заради което ви номинираха в евролистата на ГЕРБ?

- Аз съм вечният оптимист. Вярвам в това, че за всеки проблем има решение, още по-добре е да бъде обсъден със засегнатите от него. Най-много ме дразни да чуя - това няма да стане. Тези, които ме познават знаят, че аз съм организиран и аналитичен човек. Старая се да бъда винаги усмихната и лъчезарна, защото това отваря пътя към хората, но в същото време това и най-много липсва в нормалното ни човешко общуване.

- Какво правите през свободното си време и как разпускате след напрегнати моменти?

- Обичам да чета. Предпочитам българска литература. Пътуванията са нещо, което ме зарежда. Перфектен почивен ден е да заведем децата на места, които изучават или от които се интересуват. Обичам да танцувам. Едно от нещата, които правя, за да се чувствам добре, е ангажирането ми с обществени каузи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай