Ще има ли изненади на тези избори?

ВОЛЯ с впечатляващ скок до 4,9%, консолидира патриотичния вот

Ще има ли изненади на тези избори? | StandartNews.com

Ще има ли изненади на тези избори? Единият отговор на този въпрос е по оста ГЕРБ - БСП. Не мисля, че две седмици преди изборите някой социолог може да се ангажира с прогноза коя от двете партии ще заеме първото място. Едни дават предимство на управляващите, други на социалистите. Единственото вярно явно е, че разликата между тях се е стопила.

Последното публикувано проучване -това на „Медиана”*, дава преднина на БСП с два процента и отчита подкрепата за тях до 31,9%. Дали ГЕРБ ще се мобилизира и ще опровергае прогнозите, предстои да видим на 26 май. Залогът е голям, защото този резултат ще е отправна точка на дебата ще има или не предсрочни парламентарни избори.

Другата тенденция, която всички следят, е скокът на ВОЛЯ. Запитаните за кого биха гласували, категорично вече поставят партията на Веселин Марешки на четвърто място с 4,9% след обичайните три - БСП, ГЕРБ и ДПС. Това дава реален шанс на родолюбците да спечелят минимум едно депутатско място в Европейския парламент.

Очевидно активните позиции на Марешки и успешните му ходове да хваща опонентите си в лъжа, влияят на електората. От друга страна, подкрепата, която получи лично от европейските патриоти, дошли специално в София за откриването на кампанията на ВОЛЯ, играе голяма роля за нарастването на процентите за ВОЛЯ. Всъщност, само той води и европейска кампания, заедно с европейските си партньори. Това ще се отчете още повече след визитата му при италианския вицепремиер Салвини на 18 май.

ВМРО остават след ВОЛЯ като резултатът им продължава да се топи. Това не е изненада. Предизборният разпад на малката коалиция, постоянните скандали между лидерите, включването на Каракачанов и Джамбазки в оправдателен режим на тема тераси и апартаменти, гафът на друг кандидат от листата, който в статия в национален всекидневник обиди българките, неминуемо отблъскват доста от досегашните им поддръжници.

В такава ситуация се очертава тенденция патриотичният вот да бъде консолидиран от ВОЛЯ. Още повече, че в изследването на „Медиана” не е отчетен фактът, че Марешки се явява в коалиция със земеделците, християндемократите и социалдемократите. Ако се вземе предвид и техният принос, резултатът неминуемо ще се качи. Така че е твърде вероятно ВОЛЯ да е голямата изненада на тези европейски избори.

* Цитираното изследване е проведено от агенция „Медиана“ в периода  2-7 май 2019 г. с 1018 човека. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства. Използвана е двустепенна гнездова извадка с квота по пол и възраст. Информацията е набрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай