Прогнозират широка коалиция в новия Европарламент

Европейската народна партия (ЕНП), социалистите и демократите, Зелените и АЛДЕ изразиха готовност за преговори за широка управляваща коалиция

Прогнозират широка коалиция в новия Европарламент | StandartNews.com

Европейската народна партия (ЕНП), социалистите и демократите, Зелените и АЛДЕ изразиха готовност за преговори за широка управляваща коалиция в следващия Европейски парламент, съобщават осведомителните агенции.

Според първите предварителни данни от изборите за евродепутати, тези четири групи биха могли да съставят управляващо мнозинство. ЕНП остава първа сила в новия ЕП, но както и социалистите, губи евродепутатски места. На този фон Зелените и либералите бележат ръст.

Ние ще защитаваме интересите на Европа. Това бяха първите думи на шпицен-кандидата на Европейската народна партия Манфред Вебер, след като стана ясно, че те водят в изборите за Европейски парламент. 

„Имайки предвид, че хората вярват в Европейския съюз, Европейският парламент е мястото, в което се взимат големите решения за бъдещето. Ето за, ние от Европейската народна партия твърдо сме отдадени на идеята за избор на шпицен-кандидат”, каза Вебер.

Лидерът на ЕНП посочи, че ще изпълнят желанията на техните избиратели. По думите му, това ще се случи чрез обединение с другите центристки партии. „Няма стабилно мнозинство без ЕНП. Затова ние сме готови на компромис и сме готови да обсъждаме и да говорим, но трябва да работим заедно за сътрудничество. Това е основното послание”, каза още Вебер.

Естер де Лане, също от ЕНП, заяви пред репортери, че групата ще работи за мнозинство на силите в центъра. ЕНП се обявява за стабилност и европейски решения, добави тя. Де Лане не посочи категорично, че ЕНП ще държи водещият й кандидат Манфред Вебер да бъде избран за следващ председател на Европейската комисия.

Удо Булман от социалистите и демократите коментира, че изглежда ясно желанието на европейците ЕС да направи нещо решително срещу промените в природата и за повишаване на социалната справедливост. По неговите думи енергийният преход не може да се осъществява, без да се взимат мерки срещу бедността и неравенството. Той говори за ново европейско реформаторско мнозинство. ЕНП не може да иска да определи кой да бъде следващият председател на ЕК, имаме нужда от нова коалиция, добави Булман.

Ги Верхофстат (АЛДЕ) съобщи, че ще основе нова група в ЕП със стотина евродепутати (включително представителите на партията на френския президент Еманюел Макрон). За първи път от 40 години насам двете класически партии - социалистите и ЕНП, няма да имат мнозинство, отбеляза Верхофстат. Той допълни, че устойчиво проевропейско мнозинство в ЕП е невъзможно без новите центристки групи, сред които досегашната АЛДЕ. Верхофстат посочи като възможни пресечни точки на коалицията борбата с измененията в природата, честните данъци, постигането на общоевропейско решение за миграцията. По неговите думи е необходим председател на ЕК с широка политическа подкрепа.

Ска Келер (Зелени) изрази задоволство от полученото доверие на избирателите. Тя посочи, че нейната партия получава голяма отговорност да предизвика действия в истинска защита на околната среда. Зелената вълна залива Европа и това е прекрасен резултат. Ще подкрепим онзи кандидат за председател на ЕК, който споделя нашите цели, поясни тя.

Габриеле Цимер (Европейска обединена левица) определи високата избирателна активност като доказателство, че е разбрана важността на тези избори. Видимо е, че младите европейци насочиха изборите към защита на природата, трябва да вземем мерки. Младите показват, че с управлявалите досега коалиции е свършено. Необходима е широка коалиция срещу крайните националисти и десни сили, допълни тя.

Ханс Хенкел (Европа на консерваторите и реформистите - ЕКР) изрази удовлетворение, че крайната десница не се е представила толкова добре, колкото са били предварителните очаквания. Не подкрепяме следващият председател на ЕК да бъде определен измежду водещите кандидати. Вебер има катастрофален резултат в Германия, нямаме основание да избираме водещ кандидат. Европейският съвет трябва да намери кандидат с голям опит в управлението, заяви Хенкел.

Той съобщи, че ЕКР няма да се опитат да правят групата си по-голяма с приемането на десни екстремисти. Фидес не е партия с крайни възгледи и е възможен кандидат за нашата група, това зависи от решението на ЕКР и на унгарския премиер Виктор Орбан, добави Хенкел по повод очакваната раздяла между ЕНП и партията на Орбан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай