Новите юпита могат и да направят партия

Това ще зависи от доверието на хората и успеха ни на евроизборите, казва Румен Чолаков, председател на клуб "Милениум", водач на листата "Път на младите"

Новите юпита могат и да направят партия | StandartNews.com

- Г-н Чолаков вие вероятно сте от по-малко разпознаваемите лица сред водачите на листи за евроизборите. Какво трябва да знаем за председателя на клуб "Милениум"?

- Роден съм 1991 г. в София. На 16-годишна възраст като ученик в Американския колеж в столицата получих пълна стипендия да уча в една гимназия в Лондон. След това завърших история в Кеймбридж и следвах втора специалност право в два престижни университета в Лондон. Пет години практкуивах като адвокат в две от най-големите адвокатски кантори в английската столица.

- Бихте ли представили първите няколко души след вас в листата, колкото смятате, че ще станат евродпетути...?

- Вторият в листата Никола Апостолов е член на управителния съвет на Милениум. Той живее в Париж, работи като консултант. Той има богат опит в чужбина, владее няколко чужди езика. На трето място е докторът по психология Цветелина Панчелиева. Тя се развива тук, в България, научен сътрудинк е в БАН. Това, което е хубаво е, че нашата листа е много разнообразна, това е листа на ново поколение. Някой и от нас са завършили в България, тук са направили кариера, което е прекрасно. Други са с дипломи от чужбина, там са се развивали, което също е прекраасно. Трети са се завърнали тук в България, което е още по-прекрасно.

- Вашата листа "Път на младите" звучи малко като лозунг от времето на соца: "Да дадем път на младостта!". Само по себе си младостта не е атестат за кадърност и почтеност, нали?

- Разбира се, че не е. От друга страна обаче, ние не помним това време, не познаваме този лозунг. Аз съм роден 1991 г. и на мен той нищо не ми говори. Хубавато на нашето поколение е именно това, че нямаме това бреме на миналото, нито на социализма, нито на прехода. Несъмнено младите хора с претенции трябва да покажат опит, да имат идеи и здрава ценностнна систмема. Мисля, че всичко това ние го имаме. Ще направя гръмко твърдение, но мисля, че няма нито една листа за евроизборите, в която кандидатитее да бъдат по-добре подготвени от нашите. Поставям като предизвикателство към всички партии да оборят това твърдение, ако могат.

- Защо избрахте да регистрирате вашата листа под шапката на почти фалиралото НДСВ? Не се ли страхувате, че противоречивото и нееднозначно мнение за юпитата на Царя, може да се пренесе върху вас?

- Милиенум клуб, който сформира тази листа, не е партия, той е неправителствено сдружение и ние можехме да участваме в изборите с него. НДСВ и Новото време наистина от 10-ина години не са в активната политика. Феноменът с юпитата е по-скоро исторически, той е отпреди 20 години. Това, което използваме е една инфраструктура и една административна подкрепа. Другият елемент на този избор е, че все пак това са партии, които са управлявали държавата. От друга гледна точка има и някаква сходност в политическите ни принципи - ние сме центристи, бих казал революционни, радикални центристи и прагматици. Ние вярваме дълбоко в задълбочаването на европейската интеграция. И все пак, малко или много, дължим членството на България в ЕС именно на управлението на НДСВ. Мисля, че от принципна гледна точка има логика - избираме солидни партии, които, имат принос в историята на България, не са случайни, без какъвто и да било имидж. За някои хора това е лош избор, за други позитивен. Но нашият призив е да видят нас като независими хора, това, което сме ние.

- Как стана така, че доскоршиният ви зам.-председател на клуба Цветелина Пенкова се озова в червената листа на БСП на избираемото 3-то място?

- Това е неин личен път и избор, който няма нищо общо с "Път на младите" и "Милениум" и не показва някаква близост с БСП. Ние не само, че нямаме специални връзки с тази партия, но и от принципна, идеологическа точка ние гледаме в противоположни посоки за бъдещето на Европа. БСП е в изключителна степен евроскептична партия. Дори начина, по който е структурирана тяхната листа го показва. В нея няма никаква кохезия, за мен ще бъде изключителна изненада да разбера каква обща позиция ще могат да заемат, по който и да е въпрос.

- Предполагам, че няма скрити ваши кандидати в другите листи...Не са готвите да превземате големите партии "отвътре"....

- Не, не се готвим да ги превземаме отвътре. На мен не ми е известно да имаме наши членове в други листи, макар че това не е грях. Ще се радваме, ако партиите гледат на "Милениум" като ресурс.

- Кой е най-големият порок на днешната ни политическа система според вас?

- Струва ми се, че най-големият порок до голяма степен е разединението, което пречи на развитието на държавата. Ние не можем да се обединим около никакви основни приоритети или цели като български народ, като стратегия за бъдещето. Ние сме ежедневно в калта на поредните скандали, на поредните грозни квалификации, на поредните кални войни между различни лагери, на поредните задкулисни завери. И този порок е естествен за система, която не се обновява, която не допуска промяна. Има едно крайно противопоставяне по всички въпроси между управляващи и опозиция. Противопоставянето е естествено в политиката, но когото то е самоцел, не носи нищо, не води до промяна.

- Как смятате да промените тази порочна система?

- Започваме от изборите за Европейски парламент. Надяваме се още в предизборната кампания да покажем същността на този нов политически диалог, който смятаме да наложим. Това е първата стъпка. Имаме кандидати и хората могат да гласуват за нас. Ако ни подкрепят, гласуват ни доверие и продължаваме нататък участието си в българската политика.

- В едно свое есе казвате, че искате общо избран европейски президент, обща европейска арамия, интегрирана здравна система, унифициарно дигитално законодателство, с една дума Съединени европейски щати...Това ли е визията ви за бъдещето на Европа?

- В дългосрочна перспектива това е визията ни. Със сигурност това не е перспектива за следващия мандат на Европейския парламент от 5 години. Може би е за след 25-30 години. Но ние трябва сега да зададем тази посока в дебата между евроскептизима и европейската интеграция, който предстои да се развихри в огромна степен в следващия Европарламент. Ние се нуждаем от представители на нашето поколение, на младите хора, които ще изживеят последствията на ЕС, който ние виждаме в бъдещето след десетилетия. И ние трябва пряко да участваме в този градеж.

- Как ще убедите евроскептиците и националистите, че тази още по-тясна евроинтерграция няма да доведе до загуба на национален суверинитет и национална идентичност?

- Категорично не съм съгласен, че по-тясната евроинтеграция води до каквато и да е загуба на национален суверинитет или идентичност. Първо, България 500 години не е съществувала като отделна държава, но идентичността ни, културата ни, езика ни са се съхранили. Второ, Съединените щати са прекрасен пример, който ние обаче можем да подобрим, като докажем, че икономическия и политически съюз могат да бъдат разделени от социалния и културния. Плашилата, които евроскептицитие постоянно размахват пред хората, са социални и културни. Аз твърдя, че социалните и културните ни придобивки ще бъдат непокътнати, и България и българския народ трябва да запазят пълен контрол върху тях. От друга страна политическият и икономически съюз не трябва да бъдат разрушавани, защото хората се плашат от социални елменти. Има много лесен начин да се направи такава конструкция, че едновременно ние да търсим единната европейска политика и икономика и напълно да запазим своя суверенитет като народ от гледна точка на културната и социална идентичност.

- На практика клуб "Милениум" е от няколко години на терен у нас. Наясно ли сте вече какво може да върне младите образовани българи в Родината или поне да ги накара да работят за нея, там където са, както искате вие?

- Отлично сте разбрали двете ни цели. Първата е за доверието. Младите хора нямат нищо против да се върнат отново в България. Проблемът тук не са парите и заплатите, които те получават. Въпросът е те да почувстват справедливост и сигурност в Родината си, да живеят със семействата си един хубав и спокоен живот. Парите са второстепенен въпрос и не бива да се фокусираме върху тях. Ако „Път на младите“ успее, това ще е ясен сигнал на обществото към младите, че тук имаме място. Вторият елемент, който е много ценен, е да не гледаме на българите в чужбина като бегълци, като наши врагове. Има изключително успели българи, които няма да се върнат, но са готови да помагат всячески на страната си с каквото могат - било то с директна помощ, било то с контакти за инвестиции, било то с лобиране на високо геополитическо ниво. Има много примери в Европа и по света за страни, които постигат страхотни успехи благодарение на техните диаспори в чужбина. Най-красноречивият пример е, разбира се, Израел. Такива примери обаче са и Литва и бих казал и Франция. Не е тайна, че президентът Макрон да голяма степен финасира своята кампания чрез французите в Ню Йорк и САЩ.

- Как точно ще изпълните своя основен девиз "Патриотизъм без граници, ако влезете в Европарламента?

- Европарламентът е прекрасна платформа именно за този девиз и тази цел - че българите в чужбина трябва да бъдат интегрирани, че границите нямат значение. Но пак искам да кажа, за нас целта не е Европейският парламент. За нас това е началото на едно ново поколение, на една нова вълна, на една нова алтернатива, която ние искаме да събудим, започвайки от евроизборите.

- Колко депутати смятате, че ще има "Път на младите"

- Струва ми се, че ние имаме абсолютно равни шансове да вкараме евродепутати. Колко не можем да кажем засега. Може би 1-2...Ние сме нов проект, нямаме още социологгически сондажи. Но обстановаката е абсолютно благоприятна. Вижда се големия отлив от ГЕРБ и БСП, който е много очевиден. Очакват се изненади, а те могат да са и за на нас. Според социолозите освен двете големи партии - ГЕРБ и БСП, и ДПС, шансвете на всички останали партии и коалиции на евроизборите са абсолютно равни.

- В кое политическо семейство ще бъдат евентуално вашите евродепутати?

- Засега не искаме да определяме избора си на политическо семейство, защото следващият парламент ще бъде много по-различен от предишните. Президентът Макрон се опитва да направи нова политическа конфигурация, в Германия политическата ситуация е много различна, в Словакия има нов президент. При всички положения обаче ще търсим центристите, центристко-прогресивно семейство. Това могат да са либералите от АЛДЕ, могат да бъдат Зелените, можем да намерим дори приятели сред прогресивните в ЕНП. Ще бъдем там, където най-добре можем да защитим българските национални интереси. За мен голям провал на сегашните ни евродепутати бе, че пакетът "Макрон" бе гласуван в този Европарамент. Дали, ако имаме по-близки отношени с президента Макрон в бъдеще, не бихме могли да го променим. При всички случаи това е възможност...

- Ще участвате ли на местните избори?

- Това до голяма степен ще зависи от резултатите и нагласите на европейските избори, как избирателите са приели нашите послания. След това ще преценим как бихме участвали в местните избори - надпартийно, както сме го правили досега, или може би директно, с нова партия...Това, което е важно за нас и за нашите симпатизаанти е , че ние сме тук за дълго.

- Ако ви разбрах добре не изключвате възможността клуб "Милеиум" да бъде в основата на нова партия?

- Не изключвам тази възможност...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай