Нарушения при приемането на изборните книжа

Сдружение „Институт за социална интеграция“ има граждански наблюдатели в цялата страна

Нарушения при приемането на изборните книжа | StandartNews.com

Сдружение „Институт за социална интеграция“ има граждански наблюдатели в цялата страна, които следят за нормалното протичане на изборния ден. Оттам са констатирали нарушения при приемането на изборните книжа в деня преди изборите.

Наранен предварително печат и подпечатан протокол, липса на кворум при приемане на изборните книжа, залепени образци на бюлетини, закъснения при доставката на машините за гласуване, недопускане на граждански наблюдател до процеса, разделени от кочана бюлетини и др. са само част от нарушенията, които са констатирали наблюдателите в деня преди изборите.

Предварително нараненият печат и попълнен протокол за нараняването му в деня преди изборите е констатиран в СИК Русе, което е предпоставка за фалшифициране на бюлетини и протокол.

Масова липса на кворум пък е констатирана при приемането на изборните книжа в РИК Пловдив. Присъстват само 2-ма от членовете на СИК от 9-членен състав. На други места - 3-ма от 7-членен състав. От „Институт за социална интеграция“ са констатирали и незапечатани прозорци и врати на изборните помещения. Не е допуснат наблюдател в РИК Пловдив. Той е спрян от МВР по нареждане на комисията. Пуснат е сигнал до ЦИК.

Сдружението установява, че във Варна е затруднен достъпът на хора с увреждания до СИК, която е предназначена именно за тях. Входът, от който могат да влязат през рампа, е запечатан. Също така са залепени образци на бюлетини пред изборните помещения пред няколко избирателни секции. Тези образци трябва да се залепят точно преди изборния ден, а не предварително.

Наблюдателите в Стара Загора информират за липса на лепенки, с които се запечатват изборните помещения. В Кърджали и Златица се отчита закъснение при приемането на машините за машинно гласуване. По график СИК приемат документите в 15,00, а машините са доставени в 18,00 часа.

В СИК в София пък, в която ще се извърши и машинно гласуване, самата секция е разположена в недостатъчно голямо пространство. Няма законовото отстояние от масата на комисията до тъмната стаичка. Освен това в непосредствена близост е поставена и машината за гласуване, което може да наруши тайната на вота. В РИК 24 в София са установени липса на лепенки за запечатване на прозорците и вратите в изборните помещения, неразпределени помещения от страна на изборната администрация - всеки се настанява, където свари, липса на указателни табели коя СИК къде се намира, както и разкъсани бюлетини, разделени от кочана. Отново в СИК София приемането на изборните книжа е станало при намален състав на СИК. Липсва нужният законов брой членове (50+1).

За нарушенията са подадени сигнали до съответната инстанция.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай