Събота,

Карадайъ: Много добре знаем цената на демокрацията

136
Карадайъ: Много добре знаем цената на демокрацията
A
A
A

30 години от майските събития. Ние добре помним тези събития. Помним и 84-та и 85-та. Ние в Делиормана знаем силата на нашето единство, каза Мустафа Карадайъ. Председателят на ДПС и водач на листата за европейските избори, кандидатите за евродепутати, европейските депутати и народните представители, областни и общински председатели, общински съветници и кметове и хиляди членове и симпатизанти на ДПС се събраха в местността Демир Баба текке, край исперихското село Свещари за възпоменателен митинг - събор, в памет на жертвите на т.нар. “възродителен процес” и мирната съпротива срещу насилствената смяна на имената на турците и мюсюлманите през 1989-та година. Лидерът на европейските либерали Ханс Ван Баален беше специален гост на събитието. 

"В дни като днешния, когато честваме Майските събития, трябва да си спомним важността на нашето обединение, на нашето единство. Защото ние много добре знаем цената на демокрацията на мира, на свободата. Ние сме я платили тази цена за да дойде демокрацията в страната", каза Карадайъ.

"Европа е единство на многообразието. Това е лозунгът на Европа. Какво е единство на многообразието, като забраняваме различните и различията", се обърна лидерът към многохилядното множество. Той беше категоричен, че допускането на националистите във властта е нарушение на най-важния европейски и ценностен принцип. 

„Хубави, млади и умни” – така представи Карадайъ всички кандидати от листата на ДПС. Листата ни съчетава силата и енергията на младостта с опита – категоричен бе лидерът на ДПС. Той припомни, че и почетният председател на ДПС Ахмед Доган е създал нелегалното движение през 1985 г. и по-късно ДПС в младежките си години.

 

„Когато председателят на ДПС е водач на листата, всички даваме знак, че тези избори са много важни, че ситуацията е много сериозна. Аз в Брюксел пак ще ходя, но като председател на ДПС, а не като евродепутат. В Европейския парламент ще бъдат нашите младежи” – заяви още Карадайъ.

 

Познавайки силата на енергията на младите, избрахме за мото на тази кампания „Ние залагаме на младите!“, но заедно с младите, имаме имаме и мъдростта  на опитните, бе категоричен той.

В началото на речта си Карадайъ сравни предизборната кампания с настъпилия преди дни за мюсюлманите Месец Рамазан. “ И двете продължават по по един месец, но докато Рамазана винаги завършва с празник, Байрам, от нашата работа зависи дали в края на кампанията ще има празник” – обърна се Карадайъ към  множеството. 

Добре дошли на това велико място, с велики хора. Те са велики за нашата партия, за нашата страна и за нашата Европа. С тези думи се обърна зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев към президента на АЛДЕ Ханс ван Баален.

 Благодарност и поклон към вас, които преди 30 години, тръгнахте от тези поляни  с голи ръце и открити гърди, срещу танковете и автоматите на тоталитарната власт, и докарахте свободата и демокрацията, каза още той.

Ще се обърна към вас с една молба, драги Ханс. Когато видите г-н Орбан, моите уважения към него, за всичко, което е направил за демокрацията и народа на Унгария. Но понеже той винаги говори за християнска Европа, аз искам да Ви помоля да му предадете, от един скромен български депутат и християнски теолог, да чете усърдно християнското Евангелие. Защото в него е казано, че християнинът е човек, който обича другите, но най-много обича различните, подчерта Цонев.

За мен е чест да бъда с вас, каза президентът на АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите в Европа) Ханс ван Баален. Преди близо 30 години бях във вашата държава и тогава усетих тези отворени рани на етническо прочистване. Отворените рани на неуважението към различната религия, етнос и култура, каза президентът на АЛДЕ. Но прекрасното нещо беше, че благодарение на вас и вдъхновението на г-н Ахмед Доган не се стигна до отмъщение, а до етнически мир. И ние от останалата част на Европа, може само да се учим от вас, каза още той.

Така че това, което искам да кажа на хората от ГЕРБ: „Гласувайте за ДПС!“, защото те са истинските демократи, бе категоричен Баален.

На възпоменателния митинг присъстваха и зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, зам.-председателят на ДПС и евродепутат Филиз Хюсменова, зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид, евродепутатът Неджи Али, членът на ЦОБ Камен Костадинов, народните представители Ихсан Хаккъ, Рамадан Аталай, д-р Хасан Адемов, Имрен Мехмедова, Танер Али, Велислава Кръстева и Бюрхан Абазов, кандидатите за членове на ЕП Атидже Алиева-Вели, Севим Мусак, Станислав Анастасов, Сюлейман Сюлейман, Антоанета Асенова, Синан Пехливанов, Сюзан Сейфетинова, Танер Кабилов, Сунай Якуб, Ертен Анисова и Цветан Енчев.


Всички новини от категория Евроизбори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com