Дуранкев: 5 г. данъчна ваканция за висшисти

10-годишна програма за догонващо развитие предлага водачът на листата на Коалиция за България /АБВ/, кани всички кандидати за Брюксел на дебат

Дуранкев: 5 г. данъчна ваканция за висшисти | StandartNews.com
  • 10-годишна програма за догонващо развитие предлага водачът на листата на Коалиция за България /АБВ/, кани всички кандидати за Брюксел на дебат

10-годишна програма за догонващо развитие предлага „Коалиция за България” /АБВ/. Това съобщи водачът на листата й за Брюксел проф. Боян Дуранкев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3. Специално за България и Румъния, това означава, че трябва годишно допълнително да се насочат около 1 млрд евро от европейските фондове към най-слабо развитите страни. Не най-богатите страни да се развиват най-бързо, а обратното - най-бавните да се развиват най-бързо, за да започнат да догонват богатите страни, обясни проф. Дуранкев. По това в предварителните разговори със 7 страни имаме съгласие, каза той.

„Искаме да променим нещо, което започна с нашите превозвачи, едно условие, което беше поставено в Европейския парламент сегашния, които си отива, и да го променим в бъдещия. Условието е за равен труд, за равни заплати, равни почивки, равни отпуски т.с това, което по света наричат хармонизиране на трудовото и данъчното законодателство, иначе се конкурираме - кой с най-ниски заплати, кой с друго нещо, но този конкуренция трябва да спре, затова ние предлагаме следното нещо: подкрепяме плана Макрон в един пункт, който за нас е изключително важен – това е минимална работна заплата”, каза Боян Дуранкев. И допълни: „Минималната заплата средно за Европейския съюз в момента е точно 926 евро или 1852 лева, което означава, че ако не се променят нещата всички ще си сложат един GPS и отиват или към Терминал 2, или към Калотина. Да не коментирам средната работна заплата в Европейския съюз, тя е чудовищна, дори не бих я споменал, защото тя е обидна за България”.

Какво можем да направим? Това, което в плана Макрон изисква конкретика, е какво означава минимална работна заплата в Европейския съюз и това, което сме обсъждали с колегите от Румъния, Литва, Латвия, Естония и Полша, е да се достигне минимална работна заплата, която е половината от средната в Европейския съюз, в България тя трябва да бъде 463 евро. Това не е възможно да стане за 2 години., каза професорът.  Той настоява за завършилите висше образование да получават 5 години данъчна ваканция, за да могат да се реализират успешно у нас, а не да бягат зад граница.

Проф. Боян Дуранкев покани на всички водачи на листи за Брюксел. Къде беше Елена Йончева по времето на тройната коалиция, когато се правеха заменки, когато вкараха, плоския данък. Не помня да се е борила, дори и да се е борила е било малко, микроскопично, каза още той.

Корупцията не може да се бори от Папуа, Нова Гвинея или Брюксел. Корупцията трябва са се бори там, където я има, а ако не може трябват общо европейски мерки, категоричен бе професорът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай