Алфа Рисърч: Само 33 % смятат да гласуват

Скандалите разколебават избирателите

Алфа Рисърч: Само 33 % смятат да гласуват | StandartNews.com

Интензивността на политическите интриги през последния месец разколебава както готовността на избирателите да участват в евроизборите, така и подкрепата им за водещите формации. Това показва национално представително проучване на Алфа Рисърч, проведено по домовете в периода 20-30 април 2019г., сред 1015 пълнолетни граждани от цялата страна.

Електоралните щети за ГЕРБ, регистрирани още в края на март, продължават да отнемат от подкрепата за управляващите, която обаче не се трансформира в категоричен превес за БСП. В резултат, на официалния старт на предизборната кампания за Европейски парламент се запазват паритетните позиции между двете партии, с минимален аванс от 0.5% в полза на БСП.

Проучването очертава следните по-важни тенденции в моментната ситуация:

Спад в очакваната избирателна активност. Сигурните, че ще гласуват на 26 май намаляват от 35.0% в края на март до 32.9% в края на април. Което означава около 2.1 млн. избиратели, готови да отидат до урните. Както и преди месец, с по-висока мобилизация се открояват симпатизантите на БСП.

Паритет в подкрепата за БСП и ГЕРБ, с минимално преимущество за социалистите. Имотните скандали продължават да отронват симпатизанти от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай