Ядем само българско агнешко за Гергьовден

По-близък и по-голям достъп до крайния клиент е целта на производителите

Ядем само българско агнешко за Гергьовден | StandartNews.com

Българското агнешко на пазара е над 99% и е на прилична цена за потребителите и за производителите, съобщи пред БНР председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. Шести май е професионален празник и на овцевъдите.

По-близък и по-голям достъп до крайния клиент е целта на сектора.

Караколев отрече твърдения на търговски вериги, че у нас не се произвежда достатъчно сурово мляко, което да позволи на българските производители да осигурят необходимото количество млечни продукти, които да се предлагат на пазара.

„Имаме мляко, с което да изхраним българското общество. Въпросът е как се прави организацията по събирането на млякото... Намерението на държавата и на бранша е да има по-голям излаз на тези продукти и българското обществото да започне да яде качествени български продукти“, посочи той.

„БДС в млечните продукти е вратичката, от която се възползват индустриалните предприятия, защото по БДС можеш да влагаш мляко, което не е с български произход, можеш да влагаш 20% сухо мляко", обясни Караколев.

Стопанствата у нас са над 14 000 и в тях се отглеждат общо около 1 млн. овце и кози. Стопанствата, които отглеждат над 50 животни, са около 8000.

„След трети програмен период, изтекъл, на европейските програма и след близо 15 млрд. лева, налети в селското стопанство, армия от овцевъдни стопанства не са се докоснали до тях", каза шефът на камарата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай