Веригите са добър партньор на производителите

Владислав Михайлов, председател на Национална асоциация на млекопроизводителите

Веригите са добър партньор на производителите | StandartNews.com

Владислав Михайлов, председател на Национална асоциация на млекопроизводителите

През последните две седмици има позитивна промяна в работата ни с веригите. Работи се конструктивно, бързо, работи се в прилагане на регулацията за типично българските млечни продукти. Веригите приеха, че ситуацията е извънредна и помагат.

От Националната асоциация на млекопроизводителите има 10-15 малки и средни предприятия с договори, които досега никога не са работили с веригите или това е било спорадично. Някои от тях имат фермерски стопанства – гледат овце или крави, преработват собствено мляко. В Асоциацията на овцевъдите и козевъдите също има доста предприятия, които ще влязат във веригите на регионален принцип. Става въпрос общо за 20 до 30 предприятия, които досега изобщо нямаха достъп до този канал за продажби. Те нямат административния капацитет да отговорят на изискванията за документи, но самата процедура, по която веригите работят с регионалните производители, е доста по-опростена, по-облекчена и по-бърза.

И преди Министерско постановление 70 някои вериги работеха много активно с българските производители, имаха активни рекламни кампании. В момента дори при тези, които имат установен начин на работа за промотиране на българското производство, се забелязва влагане на повече усилия в тази посока. Билла има голяма рекламна кампания за подкрепа на българските фермери, която е много хубава. МЕТРО представи новия си проект „Преоткрий България“, който е с ХоРеКа канала - там става въпрос за 100% български продукти, с рецептури, с традиционни ястия – хубаво е направено, влагат средства, рекламират го. Други вериги също правят стъпки в тази посока, забелязва се по-добро представяне на българския сектор.Друг плюс е, че всички доставки минават през един вътрешен формат на контрол - самите вериги контролират тази продукция, която влиза при тях в стремежа си да запазят доброто име на марката. Това допълнително гарантира качеството и хората го разбират.

От разговори с представители на търговските вериги става ясно, че се е увеличил напливът от клиенти, има по-голямо потребление на българска продукция.

Вериите са добър партньор, правят една много добра рекламна кампания, за която ние ги аплодираме, защото е за общата цел - насърчаване на българското производство. Точно в това си личи партньорската работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай