Танева: Нямаме изхвърлена продукция

Комуникацията между производителите и веригите е много добра, посочи земеделският министър

Танева: Нямаме изхвърлена продукция | StandartNews.com

За разлика от други страни, в България няма изхвърлена земеделска продукция заради извънредното положение и ограниченията, свързани с пандемията от COVID-19. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева, която съобщи какви мерки се подготвят за подпомагане на българските производители. Тя обясни този факт с добрата комуникация между търговските вериги и земеделците. „Някои от тях ми казаха, а и една верига потвърди, че са получили SMS-и, с които търговците ги питат готови ли са с продукцията, за да я изкупят“, каза Танева. По думите й, има активна комуникация и добронамереност между двете страни. Министърът уточни, че срокът на Постановлението, с което хипермаркетите трябва да изкупуват продукция от регионални производители, е 14-дневен, но ще им бъде даден допълнителен срок от още 2 седмици.

Танева съобщи още, че двете асоциации на млекопреработвателите имат също активна комуникация с търговските вериги. Подготвя ске редакция по точката в Постановлението, според която 90% от асортимента на млечните продукти в големите магазини трябва да е от регионални производители и от 100% българско сурово мляко. Тя трябва да бъде направена така, че да удовлетворява и двете страни.

Много е важно да защитим производителите на сурово мляко, защото в Европа вече започна криза. Те са малки производители и не е по техните сили да се защитят сами, посочи Танева. И обясни, че за тази дейност 2 години трябва само да влагаш пари преди да започнеш да получаваш продукция. И ако фермите прекратят дейността си заради кризата, възстановяването ще е изключително трудно.

Надявам се да бъде успешна комуникацията, защото целта е да има максимален достъп на бг продукти по всички канали, каза още Танева.

Тя съобщи, че от данни на животновъдите, съобщени по време на Консултативния съвет, станало ясно, че благодарение на взетите мерки, има двойно повече заклани български агнета за Великден спрямо същия период на миналата година. Остават още 20% животни за реализация, които ще бъдат пласирани по Гергьовден. За дефицит не може да се говори, ние сме отворен пазар, посочи Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай