Танева: Да ядем домати от градините ни

Пазарите ще отворим, защото това е подкрепа за малките фирми

Танева: Да ядем домати от градините ни | StandartNews.com

Предлагаме създаване на регионален канал на къса доставка, което означава във всеки магазин в областен или общински център, ако операторът е национално представен, той да отдели достатъчно пространство за местните производители, както го има във всички страни. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава ТаневаДесислава Танева в интервю за Дарик радио. Ще предложим мярката за достъпа на местните производители до големите търговски вериги да важи до края на земеделския сезон, защото цели пазари вече ги няма, добави тя.

Идеята ни е българският потребител да си купи домат, който е набран от съседната градина, а не всеки свеж зеленчук да се минава през създадения бизнес модел, от логистични центрове, те пътуват внос, каза още Танева като припомни, че вчера са задържани 20 тона домати, зеле и краставици с десет пъти над нормата пестициди от трети страни.

Надявам се идната седмица да бъде прието Постановлението на Министерския съвет за търговските вериги със задължение в подкрепа на българските производители. Ще го подложим на обществено съгласуване със заинтересованите страни. Надявам се да проработи механизмът. Нечувствителността на тези оператори към малкия човек принуди търсенето на такива мерки, обясни Танева.

Когато не искаме нещо да направим, обичаме да плашим с нарушаване на европейското законодателство. Въпросът е доколко можем да бъдем уплашени от това, при положение, че това което налагаме, го има като европейските практики в повечето страни от ЕС, каза Танева.

Фермерските пазари са спасителен пояс за всички малки бутикови земеделски и хранителни производства, Не смятам, че отварянето им има отпускане на мерките, поясни тя. Според нея тези пазари обикновено се организират в по-големи центрове и някъде те са редовни и клиентите си ги познават. Навсякъде из страната има наложена такива практики, допълни Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай