Рамо от държавата за животновъди и оранжерии

Животновъдите първи получиха подкрепа, след като държавата отпусна 3,5 милиона лева

Рамо от държавата за животновъди и оранжерии | StandartNews.com

Животновъдите първи получиха подкрепа, след като държавата отпусна 3,5 милиона лева, с които кланиците да изкупуват с предимство български агнета. За всяко заклано агне за Великден и останалите празници през май държавата дава помощ от 7 лева на кланиците, но при условие, че то е купено от овцеферма в страната на цена минимум от 6 лв. с ДДС. Клиентите ще получат пряк достъп до фермите, за да се сдобият на място с прясно агнешко, увери земеделският министър Десислава Танева. На МВР ще бъдат дадени списъците с 64-те кланици, които са получили одобрение да извършват тази дейност, за са пропускат полицаите желаещите потребители до тях.
В сряда Десислава Танева обяви и три нови мерки, които са основно за производителите на плодове и зеленчуци
За тях ще бъдат отпуснати 30 млн. лв. за нисколихвено кредитиране, до 75% от размера на обвързаната им подкрепа. Стопаните ще получават заемите само при залог на плащанията по тази подкрепа, които са за следващата година и обичайно се плащат през март.
Втората мярка даде възможност за авансово изплащане на част от държавната помощ по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”. Удължава се и срокът за договаряне.
5 млн. лв. ще бъдат разпределени по схемата de minimis в помощ на българските оранжерийни производители при реализацията на произведените от тях пресни зеленчуци. Финансовата подкрепа ще се предоставя на хранителни търговски обекти. Те трябва да осъществят прекия достъп на потребителите до произведените в оранжериите пресни краставици, домати и пипер. Средствата ще компенсират част от разходите на търговските обекти за транспорт, логистика и реализация на свежи български зеленчуци, оранжерийно производство в търговската мрежа през 2020 г. 160 търговци проявиха интерес, каза Танева.
Подпомагане ще получат локални вериги, които имат най-малко три обекта в една или няколко съседни административни области. Те ще се явяват свързващото звено между производителите и потребителите. Търговските обекти ще изкупуват свежи оранжерийни зеленчуци - домати, краставици и пипер, ще ги сортират, ще ги опаковат и реализират.
Несъгласие от страна на големите търговски вериги срещна друго предложение на земеделското министерство – те да отделят 50% от площта си за българска продукция. Танева обясни, че мярката е по примера на Франция и Германия. След като от Сдружението за модерна търговия обявиха, че проектът погазва основните принципи на пазарната икономика и не го приемат, хипермаркетите ще бъдат задължени да изпълняват разпорежданията на правителството с постановление на Министерски съвет, а после и с текст в закона. Според земеделския министър това не е вмешателство в досегашните им канали за доставки, нито насърчава сивия сектор. „Щом в тези условия на криза една пенсионерка може да дари пенсията си от 240 лева, големите оператори също трябва да направят усилие“, каза земеделският министър.
Браншовите организации в земеделието също подсказват как могат да бъдат подпомогнати. На 31 март зам.-министърът на земеделието Янко Иванов е потърсил мнението на членовете на сектор „Плодове и зеленчуци” във връзка с държавна помощ, която да стимулира консервните фабрики в изкупуването на българска суровина. 11 от представителните асоциации предлагат вариант, който според тях би осигурил нормални изкупни цени в условия на криза и би помогнал за изсветляването на сивия сектор в икономиката. Краен получател на тази помощ ще бъдат самите производители на плодове и зеленчуци, които предоставят стоката си за преработвателните предприятия.
Предлага се тази помощ да важи за отглеждането на пипер, домати, корнишони и патладжан от зеленчуците и при плодовете - ягоди, малини, праскови, кайсии, череши, вишни, сини сливи и ябълки. В писмо, адресирано до министъра на земеделието Десислава Танева, градинарите посочват и механизма, по който да се разпределя помощта. Идеята е за всеки лев произведена и продадена продукция във фабриките, фермерите да получат по 20 ст. държавна помощ.
В писмото си до министър Танева 11-те браншови организации предлагат още агроминистерството да съдейства на преработвателните предприятия, изкупили и преработили български зеленчуци и плодове, да участват в доставките за държавния резерв, хранителната банка, социалното министерство и други държавни и общински структури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай