Над 20 бг земеделци завършиха първото издание на АгроАкадемия

Обучителният форум на Kaufland е насочен към родни производители на плодове и зеленчуци

Над 20 бг земеделци завършиха първото издание на АгроАкадемия | StandartNews.com
  • До края на годината Kaufland планира да изкупи български плодове и зеленчуци за над 77 млн. лв.

Над 20 български земеделци завършиха първото издание на специализираната Агро Академия, организирана от Kaufland България. Обучението е предназначено за родни производители на плодове и зеленчуци, които към момента не са партньори на компанията. Целта на еднодневния обучителен форум бе да представи пред фермерите най-актуалните тенденции и практики в ритейл сектора, изискванията на бизнеса с бързооборотни стоки, възможностите за договорно изкупуване на продукцията, както и критериите за реализацията й в хипермаркетите на Kaufland. Обучението е насочено към потенциални партньори на веригата, в съответсвие с политиката й за диверсификация на доставчиците и установяване на нови партньорства в различни райони от страната.

„Българският потребител изисква все по-високо качество, като търси чиста, свежа, вкусна и достъпна храна. Той държи на автентичния вкус. Това изисква от нас да гарантираме всеки ден свежест и качество на плодовете и зеленчуците, които достигат от хипермаркетите до трапезата на нашите клиенти“, подчерта Иван Иванов, ръководител направление „Плодове, зеленчуци и цветя“ в Kaufland България. Той подчерта още, че от периода на пандемията насам се наблюдава трайна тенденция за повишен интерес към пакетирани плодове и зеленчуци  - домати, ягоди и череши. „Повишава се и търсенето на  премиум продуктите в мрежата на хипермаркетите“, каза още Иванов.

Kaufland АгроАкадемия представи на земеделските производители възможностите за договорно изкупуване на земеделска продукция. Програмата е уникална за българския пазар и осигурява реализация на тонове български плодове и зеленчуци. Програмата стартира през 2019 г. и от началото до момента ритейлърът е изкупил български плодове и зеленчуци  на стойност над 103 млн. лв. Само за 2022 г. реализираната в магазините количества са на стойност от 32 млн. лв., като плановете на компанията са през настоящата година тя да надвиши 38 млн. лв. 

Системата на търговски отношения с българските производители дава сигурност и гарантирана реализация и видимост. Договорите с търговската верига осигуряват дългосрочно изкупуване на продукцията, помагат на производителите да планират приходите си и да оптимизират разходите за логистика, осигурявайки транспорт на продукцията. 

В практическата част на обучението, участниците в Академията имаха възможност да се запознаят с изискванията за окачествяване на продукцията, която се приема ежедневно в Централния склад  на компанията и да опитат току-що доставени български краставици от Стара Загора, отгледани по програмата за Договорното изкупуване.

През 2022 г. от магазинната мрежа на ритейлъра са продадени над 25 000 000 бр./кг плодове и зеленчуци. През изминалата година  веригата има сключени договори с 25 земеделски производители от цялата страна, които включват над 65 артикула от пресни плодове и зеленчуци. Cpeд тяx ca вcичĸи ocнoвни тpaдициoнни зeлeнчyци зa бългapcĸия пoтpeбитeл - ĸpacтaвици, дoмaти, мapyли и peпички, ĸapтoфи, моркови, лук, зeлe и чушки, спанак, тиквичĸи и пaтлaджaни. Acopтимeнтът на Kaufland  покpивa вcички eлeмeнти нa тpaдициoннaтa бългapcĸa кухня. Към края на миналата година ритейлърът добави към acopтимeнтa на собствената си марка „Брей!“  10 пpecни плoдoвe и зeлeнчyци c гapaнтиpaн бългapcки пpoизxoд, пpoизвeдeни пoд cтpиктния ĸoнтpoл нa мeждyнapoднa инcтитyция. Плaнoвeтe на Kaufland зa 2023 гoдинa ca дa yдвoи бpoя им.

Ритейлърът планира да провежда и други издания на Kaufland АгроАкадемия, за да запознае българските производители с възможностите за партньорство и да скъси пътя на комуникация с тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай