Коя гореща българска храна ще лети в космоса

Американската космическа агенция НАСА тества сорт български люти чушки

Коя гореща българска храна ще лети в космоса | StandartNews.com

Американската космическа агенция НАСА тества сорт български люти чушки. Учените изследват потенциала на родния зеленчук да бъде отглеждан в космически оранжерии. Семената на чушката, наречена морковена заради оранжевия си цвят, се тестват от специалисти на космическия център „Кенеди“ към НАСА, пише „Монитор“.

Избор

Учените правят опитите си в космическата градина, известна като Veggie. Подборът на семената е важна стъпка преди решението какви растения да се отглеждат на Международната космическа станция. Те трябва да бъдат едновременно третирани с препарати, така че да се изключи всякакво замърсяване с микроби, а от друга страна обработката им не бива да пречи на семето да покълне. След третирането на българските семена не е установено размножаването на гъбички и бактерии по тях. Предстои тест за покълване, който да покаже потенциала на семената да растат в космоса.

Българският сорт чушки e сред избраните за тестване заради богатото си съдържание на витамини, ниския размер, който достига на височина растението, както и заради високата производителност. Пространството за растеж на Международната космическа станция е ограничено. Космическата оранжерия, където се правят тестовете, е висока само 45 сантиметра. Проучванията на учените досега показват, че нивата на витамин В и С в опакованите храни, които се използват от космонавтите, се изчерпват с времето. „Така отглеждането на растенията, които са с високо съдържание на тези витамини, ще бъдат от решаващо значение за дългосрочното изследване на космоса“, се казва в документа, който аргументира избора на семената за тестване.

Вкус

Изследователите открили, че вкусовите рецептори на хората, които прекарват време в космоса, се променят. Храната, която на земята се счита за твърде пикантна, се оказва предпочитана от астронавтите. Ето защо българският сорт чушка би бил чудесен избор за хапване в космоса.

При дългосрочни мисии в космоса от решаващо значение е да се намерят зеленчуци и растения, които могат да пътуват заедно с астронавтите. Според Джейкъб Торес, учен от НАСА, и най-краткото пътуване до Марс ще отнеме две години. Традиционните предварително опаковани ястия няма да осигурят достатъчно витамини и хранителни вещества за астронавтите в пътуването. "Те биха могли да напълнят корема си, но няма как да получат ценните хранителни вещества“, каза Торес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай