Четвъртък,

Коя гореща българска храна ще лети в космоса

От: Рачо Рачев, сн. Дарик -
205
Коя гореща българска храна ще лети в космоса
A
A
A

Американската космическа агенция НАСА тества сорт български люти чушки. Учените изследват потенциала на родния зеленчук да бъде отглеждан в космически оранжерии. Семената на чушката, наречена морковена заради оранжевия си цвят, се тестват от специалисти на космическия център „Кенеди“ към НАСА, пише „Монитор“.

Избор

Учените правят опитите си в космическата градина, известна като Veggie. Подборът на семената е важна стъпка преди решението какви растения да се отглеждат на Международната космическа станция. Те трябва да бъдат едновременно третирани с препарати, така че да се изключи всякакво замърсяване с микроби, а от друга страна обработката им не бива да пречи на семето да покълне. След третирането на българските семена не е установено размножаването на гъбички и бактерии по тях. Предстои тест за покълване, който да покаже потенциала на семената да растат в космоса.

Българският сорт чушки e сред избраните за тестване заради богатото си съдържание на витамини, ниския размер, който достига на височина растението, както и заради високата производителност. Пространството за растеж на Международната космическа станция е ограничено. Космическата оранжерия, където се правят тестовете, е висока само 45 сантиметра. Проучванията на учените досега показват, че нивата на витамин В и С в опакованите храни, които се използват от космонавтите, се изчерпват с времето. „Така отглеждането на растенията, които са с високо съдържание на тези витамини, ще бъдат от решаващо значение за дългосрочното изследване на космоса“, се казва в документа, който аргументира избора на семената за тестване.

Вкус

Изследователите открили, че вкусовите рецептори на хората, които прекарват време в космоса, се променят. Храната, която на земята се счита за твърде пикантна, се оказва предпочитана от астронавтите. Ето защо българският сорт чушка би бил чудесен избор за хапване в космоса.

При дългосрочни мисии в космоса от решаващо значение е да се намерят зеленчуци и растения, които могат да пътуват заедно с астронавтите. Според Джейкъб Торес, учен от НАСА, и най-краткото пътуване до Марс ще отнеме две години. Традиционните предварително опаковани ястия няма да осигурят достатъчно витамини и хранителни вещества за астронавтите в пътуването. "Те биха могли да напълнят корема си, но няма как да получат ценните хранителни вещества“, каза Торес.


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички