Каракачанов: Да защитим родните зеленчуци

Той настоя вносът от ЕС да бъде временно ограничен

Каракачанов: Да защитим родните зеленчуци | StandartNews.com

Парадоксално е държава, която е хранила Източна Европа през миналия век, да внася 80% от плодовете и зеленчуците си. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов пред Нова тв. Той настоя вносът от ЕС да бъде временно ограничен, когато е сезонът на продукцията у нас. Идеята е да се стимулира родното производство.

Мерки за защита на туризма предлага още ВМРО. Каракачанов обясни философията на ВМРО, според която най-засегнатият бранш - туризмът, дава 12% от БВП на страната и заради това мерките трябва да са насочени към него. "Ние предлагаме мерки, чрез които да бъде подпомогнат този бранш. Предложили сме мерки и за други сектори, с които да се подпомага икономиката и бизнесът. При този сезон, който се очертава, би следвало да помислим за запазването на този бизнес", категоричен е Каракачанов и подчерта, че ВМРО предлага мерки, насочени към това.

"Държавата не може да бъде само касиер и да прибира доходи. Тя трябва в такива ситуации да подпомага, за да може тези пари да се върнат. Има анализи, че тези средства, които ще отидат за подпомагане, ще се върнат обратно в бюджета", добави лидерът на ВМРО и посочи, че съседни на България държави обмислят подобни мерки.

"Мерките, които правителството предлага, са приемливи за ВМРО. Логиката е ясна - няма да бъде продължено извънредното положение, за да може обществото да се адаптира", коментира още Каракачанов. "Тъй като никой не може да гарантира кога светът ще се пребори с коронавируса, се дава възможност на министър Ананиев да реагира. Сещам се за две неща, за които ще се зададат въпроси в парламента. Как ще се регламентират ситуациите, при които здравният министър може да налага мерките и това на практика не е ли продължение на извънредното положение? Правителството е длъжно да мисли за новата ситуация, която настъпва. А парламентът, ако има бележки и допълнения, да доосъвършенства този закон", смята той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай