Допълнителна помощ за зеленчукопроизводителите

Субсидията ще е на база доходите от продадената продукция

Допълнителна помощ за зеленчукопроизводителите | StandartNews.com

Допълнителна помощ ще получат зеленчукопроизводителите. Тя ще бъде под формата на субсидии върху доходите от реализираната им продукция, а не на база тонажи и декари, както досега. Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет.

Предложението е на Красимир Кунчев, земеделски производител, и е подкрепено както от Танева, така и от премиера Бойко Борисов. Според Кунчев това ще стимулира производителите да не префактурират земеделската продукция - продадена на една цена, но отбелязана във фактурата с друга цена. Той обясни, че технологиченото време за отглеждане на един зеленчуков разсад е между 30 и 40 дни, започващо от около 5 май. И призова зеленчукопроизводителите предварително да предвидят възможностите си и да изберат културите, за да спазят сроковете.

Танева допълни, че се очаква ЕК да одобри тази подкрепа като хоризонтална мярка КОВИД-19 по Програмата за развитие на селските райони и определеи предложението като "мотивиращо и справедливо". "Тази мярка ще има ефект. Нямаме продукция, която е изхвърлена , но в съседни страни има вече за съжаление", увери Танева.

От днес производителите могат да заявяват площи по кампанията за директни плащания 2020 г. От 60 землища, която тя обхваща, 50 отпаднаха при дефинирането на необлагодетелствените райони. От днес тези, които попадат в новия обхват, могат да кандидатства. 3644 земеделски стопани са отпаднали, но те ще получат компенсация от по 25 евро на хектар. Това плащане ще е възможно в преходния период 1+1 година - това е решение на Комисията по земеделие в Европейския парламент, предложено от България и реализирано благодарение на нашите евродепутати

В ЕК България е постигнала напредък и в секторите „Тютюноптоизводство“ и „Преходна национална помощ за животновъдство“ - тя да може да остане за преходния период 1+1 година.

175 млн. евро ще бъдат пренасочени към няколко мерки - 40 млн. ще отидат за мярка 11 Биологично производство, тези пари вече са на разположение на производителите, мярката е отворена и могат да заявяват площи, животни, пчелни семейства.

Предстои и в рамките на 2 седмици мярка 5.1 и 4.1 за подкрепа на животновъдство, мярка 6.3 за малките стопанства, мярка 6.1 за млади стопани.

„За производителите на грозде ще предоставим нова подкрепяща мярка за бране на зелено - плащане на декар, ако те смятат, че няма да реализират продукцията си. Приключихме мярката за инвестиции на винарската програма. България е една от най-слабо засегнатите държави от пандемията и различни собственици на винарски изби смятат, че на това се дължи двукратно увеличаване на износа им за европейския пазар", каза още министър Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай