Понеделник,

„Добруджа“-та остава най-предпочитаният хляб у нас

От: Стандарт -
579
„Добруджа“-та остава най-предпочитаният хляб у нас
A
A
A
  • С 80% расте търсенето на по-здравословни продукти, сочи проучване на Kaufland България

Най-предпочитаният хляб у нас продължава да е тип „Добруджа“, сочат данни от изследване на тенденциите в потреблението на ключови за българския пазар стокови групи, изработено от Kaufland България. Анализът показва още, че потреблението на традиционния български хляб от пшенично брашно, замесен с мая, спада осезаемо с 1.5 пъти през последните десет години. В потребителската ни кошница той се заменя от различни други разновидности на тестени изделия и зърнени храни.

Според данните отчетливо нараства търсенето на по-здравословни тестени продукти, като за последните пет години увеличението е с 80%. Най-силно изразена е тази тенденция при хляба, където потребителите показват нарастващо предпочитание към по-здравословните и богати на фибри алтернативи като пълнозърнести и многозърнести продукти, както и хляб без глутен. Все по-нарастващият интерес на българите към хранителните ползи от съставки като ръж, елда, просо и  ленено семе, оказват 20% ръст в продажбите на протеиновия хляб, нисковъглехидратния и безглутенов хляб, както и този произведен с жива квас.

„Другата трайна тенденция, която нашето проучване отчита, е завишеното търсене на ръчно произведени хлебни изделия. Интересът към този вид продукти бележи ръст с 50% за последните четири години. Според нас това се дължи, както на ясно отчитане на вкусовите предимства на ръчноправения хляб, така и на силната асоциация с ръчно приготвени продукти, които ни връщат традициите от миналото. Затова и наблюдаваме сериозно увеличение от 20% при точените кори, домашно приготвените на място баници и гевреци, с акцент върху натуралните съставки. Най-продаваният продукт от Пекарните на Kaufland България е белият земел, докато от собствената линия на компанията „Брей“, фаворит са ръчният хляб и точените кори за баница“, коментира Димитрия Караиванова, началник отдел „Хляб, хлебни изделия и деликатеси“ в най-голямата верига хипермаркети у нас - Kaufland.

На трапезата на българина все по-често място намират и нетрадиционни за родната кухня продукти като лаваш и тортила, при които консумацията е нараснала с 30% за последните пет години. Много засилено търсене се наблюдава и към категория „бургери“ – висококачествен фаст фууд и стрийт фууд. По отношение на закуските, изследването отчита подчертан интерес към френския кроасан с масло. Сред фаворитите за българския вкус през последните години се нареждат и сладките понички. За да отговори на нуждите на своите потребители, Kaufland България предлага различни видове на вкус, цвят, форма и текстура донъти.  


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички