Петък,

Депутатите ЗА по-нисък ДДС на храните,но скептични

От: СТАНДАРТ -
363
Депутатите ЗА по-нисък ДДС на храните,но скептични
A
A
A

Подкрепата си за намаляване на ДДС върху храните изразиха по време на дискусията на "Стандарт" народните представители Георги Свиленски (БСП), Мария Капон ("Изправи се! Мутри вън!) и Борислав Сандов (Демократична България). И тримата обаче бяха скептични, че в 45-ото НС ще има достатъчно време и съгласие за подобна промяна.

ВИЖ ОЩЕ: Бизнесът иска 5 приоритета за храните от партиите

Споделям всички притеснения на бизнеса, както и всички настоявания на хранително-вкусовия сектор за промени - и намаляването на ДДС, и по-високия контрол, и свиването на сивия сектор, и необходимостта от кадри, заяви Свиленски. Той припомни, че през годините БСП е внасяла предложения за законодателни промени по всеки един от тези проблеми. Социалистите внесоха в миналия парламент и предложение за намаляване на ДДС върху храните, което бе отхвърлено.

ВИЖ ОЩЕ: Бизнесът: По-нисък ДДС върху храните

Категорично съм за повишаване на контрола, каза Свиленски. И заяви: "Контролът в държавата трябва да бъде завишен. Липсата на контрол не става без политически чадър и на това трябва да се обърне сериозно внимание.".

ВИЖ ОЩЕ: Еврокомисията с план за биологично производство

Георги Свиленски обеща на Мариана Кукушева,  председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Липсата, БСП да разгледа предложението й подготовката на кадри за бранша да бъде обвързана със задължителна реализация във фирмите.

ВИЖ ОЩЕ: Кукушева: Изпускаме срока за свободно движение на храни в ЕС

Ние защитихме това обвързване за студентите медици, ще подкрепим и хранителния бранш, каза Свиленски.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Чуйте бизнеса

Той бе категоричен, че трябва да се възстановят Напоителни системи - като държавно предприятие с държавни средства. И призова да има Визия за България във всеки сектор.

В мое лице имате партньор и приятел, каза на бранша Мария Капон, която е член на бюджетната комисия. Тя заяви, че диференцираната ДДС ставка е европейска политика, като намаляването на ДДС е препоръчано от Европейската комисия.

Капон подчерта, че изпълнителната власт бяга от диференцирането на ставката с оправданието, че администрирането й е трудно. Но и в момента имаме различни ДДС-ставки, щом може за един сектор, значи може и за друг, каза Капон. Според нея тази мярка е за създаване на прозрачна среда, но в момента неправилно се използва като антикризисна.

Трябва да видим е реалното състояние на държавата и реалното състояние на хазната. Това ще предопредели тайминга на мерките, категорична бе Капон, която съобщи, че в сряда бюджетната комисия в НС ще разглежда именно състоянието на бюджета.

Скептичен по отношение на времето за гласуване на по-ниска ДДС ставка за храните бе Борислав Сандов. Уви, няма как да се случи това законодателно, каза той

Хазната е празна, категоричен бе народният представител. И заяви: "Не съм оптимист как Планът за възстановяване ще се отрази върху земеделския сектор.".


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички