Депутатите ЗА по-нисък ДДС на храните,но скептични

БСП, Изправи се! Мутри вън! и Демократична България подкрепиха сектора

Депутатите ЗА по-нисък ДДС на храните,но скептични | StandartNews.com

Подкрепата си за намаляване на ДДС върху храните изразиха по време на дискусията на "Стандарт" народните представители Георги Свиленски (БСП), Мария Капон ("Изправи се! Мутри вън!) и Борислав Сандов (Демократична България). И тримата обаче бяха скептични, че в 45-ото НС ще има достатъчно време и съгласие за подобна промяна.

ВИЖ ОЩЕ: Бизнесът иска 5 приоритета за храните от партиите

Споделям всички притеснения на бизнеса, както и всички настоявания на хранително-вкусовия сектор за промени - и намаляването на ДДС, и по-високия контрол, и свиването на сивия сектор, и необходимостта от кадри, заяви Свиленски. Той припомни, че през годините БСП е внасяла предложения за законодателни промени по всеки един от тези проблеми. Социалистите внесоха в миналия парламент и предложение за намаляване на ДДС върху храните, което бе отхвърлено.

ВИЖ ОЩЕ: Бизнесът: По-нисък ДДС върху храните

Категорично съм за повишаване на контрола, каза Свиленски. И заяви: "Контролът в държавата трябва да бъде завишен. Липсата на контрол не става без политически чадър и на това трябва да се обърне сериозно внимание.".

ВИЖ ОЩЕ: Еврокомисията с план за биологично производство

Георги Свиленски обеща на Мариана Кукушева,  председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Липсата, БСП да разгледа предложението й подготовката на кадри за бранша да бъде обвързана със задължителна реализация във фирмите.

ВИЖ ОЩЕ: Кукушева: Изпускаме срока за свободно движение на храни в ЕС

Ние защитихме това обвързване за студентите медици, ще подкрепим и хранителния бранш, каза Свиленски.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Чуйте бизнеса

Той бе категоричен, че трябва да се възстановят Напоителни системи - като държавно предприятие с държавни средства. И призова да има Визия за България във всеки сектор.

В мое лице имате партньор и приятел, каза на бранша Мария Капон, която е член на бюджетната комисия. Тя заяви, че диференцираната ДДС ставка е европейска политика, като намаляването на ДДС е препоръчано от Европейската комисия.

Капон подчерта, че изпълнителната власт бяга от диференцирането на ставката с оправданието, че администрирането й е трудно. Но и в момента имаме различни ДДС-ставки, щом може за един сектор, значи може и за друг, каза Капон. Според нея тази мярка е за създаване на прозрачна среда, но в момента неправилно се използва като антикризисна.

Трябва да видим е реалното състояние на държавата и реалното състояние на хазната. Това ще предопредели тайминга на мерките, категорична бе Капон, която съобщи, че в сряда бюджетната комисия в НС ще разглежда именно състоянието на бюджета.

Скептичен по отношение на времето за гласуване на по-ниска ДДС ставка за храните бе Борислав Сандов. Уви, няма как да се случи това законодателно, каза той

Хазната е празна, категоричен бе народният представител. И заяви: "Не съм оптимист как Планът за възстановяване ще се отрази върху земеделския сектор.".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай