Чорбаджийски към депутатите: Обърнете по-сериозно внимание на земеделието!

Румъния и Гърция имат по 6 евродепутати в земеделската комисия, а ние само един, посочи шефът на НЛВК

Чорбаджийски към депутатите: Обърнете по-сериозно внимание на земеделието! | StandartNews.com

Българските вина са на световно ниво и това показва участието ни в конкурси, където печелим много медали. Това заяви Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара, по време на форума на "Стандарт" "Да! На българската храна". 

Предстоят евроизбори. Искаме да имаме повече евродепутати в комисията по земеделие. Гърция има шестима, толкова са и на Румъния. А ние имаме само един, посочи Чорбаджийски. 

Той постави и други проблеми:

"От години говорим за засушаване. Но какво направихме - възстановихме ли сондажите и напоителните системи?

Направете всичко възможно, за да облекчите режимите за сондажите", обърна се председателят на НЛВК към присъстващите на форума депутати.

"Бяхме на 100-годишнината на Световната винена организация, България трябваше да е домакин, но се оказа, че няма пари, затова бе избрана Италия. От другите страни като представители участваха всички министри, аташета, посланици. Само България нямаше представител. Срам и позор! Защото на форума бяха направени много контакти", изтъкна Чорбаджийски.

Той постави и проблема за ниските или изобщо липсващи субсидии за лозаро-винарския сектор. "Имаме прекрасни вина, но за съжаление нямаме конкурентна цена, защото държавата не помага. Пари няма, не знам изобщо дали за лозарите ще има от т.нар. "украинска помощ", каза Чорбаджийски.

Той отново се обърна към представителите на политическите сили:

"Искам да помоля всички партии: Обърнете по-сериозно внимание на земеделието. Не искаме то да ни е хоби, а да развиваме бизнес. За това ни трябва помощ. Нужно е да имаме повече евродепутати. В този сектор всички лобират за своята страна", призова Чорбаджийски.

Той посочи, че не трябва да се бъркат инвестициите с подпомагането. "Всеки път министри и политици ни казват - вие, лозарите и винарите, имате собствена програма, защо искате подпомагане. Но парите по тази програма не са помощ, защото там са 50 на 50 инвестиции и субсидии. И какъв е резултатът? Сега мога да купя испанско вино за 40 евроцента. Как можем да го направим ние? Невъзможно", заключи Чорбаджийски.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай