Понеделник,

Борисов: Непродадените зеленчуци да се изкупят за бедните

От: Стандарт -
281
Борисов: Непродадените зеленчуци да се изкупят за бедните
A
A
A

В търговските вериги по най-бързия начин да се направят щандове за нашите зеленчуци. А тези, които не могат да се продадат, да се изкупят от държавата за социалнослабите. Това разпореди премиерът Бойко Борисов по време на посещението му в текстилна фирма в Твърдица, където се произвежда специалният плат за защитни облекла.

„Сега по най-бързия начин вместо да се конфронтирате с веригите, бързо да направят щандове за нашите зеленчуци за свежата продукция. Да може хората по реда, който сме оказали в магазинната мрежа, да отидат и да си купуват“, посочи премиерът.

Той въложи на земеделския министър Десислава Танева да се създаде ред за изкупуване на българската продукция, която не може да се продаде и после тя да се раздаде от социалния патронаж.

„Да не остане продукт, който да го е пипал човекът с ръка, да е работил и да остане неплатен. Със Сачева се чувате, с кметовете, един тон, пет тона домати, изкупуваме, даваме на социалните работници да ги раздадат по празниците на хората – на старческите домове, на бедните. Само наше производство“, препоръча министър-председателят на министър Десислава Танева.

Разпоредбата на Борисов дойде след като стана ясно, че големите пазари и борси се затварят заради неспазване на мерките за ограничения. Сред тях е и Женският пазар в столицата.

По думите на премиера, пазарите и тържищата се самозатварят сами. „Вчера се умолявах и видяхте какво направиха следобед. Въпросът витае във въздуха. Излизат някакви хора и казват, че трябва да се заразим. Да, ще се заразим, сигурно ще се заразим, но болниците няма да устисткат“, каза още Борисов. И допълни: „На моята съвест ще тежи, ако разреша да продължи вчерашната вакханлия на тържищата и пазарите“.

Той посочи, че във всички икономики влизат пари от туризма. „Ще има някакво общо решение и ние ще се включим в него. Затова толкова искам да влезем в чакалнята на Еврозоната, да имаме достъп до свежи пари“, допълни Бойко Борисов.

„Хората се нагаждат. Бизнесът и пазарът са гъвкави. Ще се намерят решения. Сега за туризма в световен мащаб ще има някаква рецепта, ще се произнесат колегите. Всички държави имат хотели, ресторанти“, каза още министър-председателят.


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички