5 от гозбите на баба

Ако обичате да готвите и харесвате българска кухня опитайте нашите предложения

5 от гозбите на баба | StandartNews.com

Живота на село е по-спокоен от градския и в по-забавени темпове. Кухнята разбира се не прави изключение. Селските гозби се приготвят бавно, няма аламинути и продуктите са предимно сезонни. Ако обичате да готвите и харесвате българска кухня, СТАНДАРТ ви предлага 5 ястия, които ще ви накарат да се влюбите в тази простичка но невероятно вкусна храна.

 

Пилешка супа със застройка

Продукти: пилешко филе - 350 г, картофи - 2 - 3 бр., моркови - 1 бр., лук - 1 глава, фиде - 2 шепи, олио - 2 - 3 с.л., сол, черен пипер, джоджен - 1 - 2 щипки, девесил - 1 щипка, магданоз - 1 ч.л.

Застройка: жълтъци - 1 бр., кисело мляко - 4 - 5 с.л.

Приготвяне: Пилешкото месо се сварява. Морковът и лукът се настъргват и задушават в олиото с малко вода и магданоза. След това се добавя вода, в зависимост от тенджерата, и се добавят картофите, нарязани на малки кубчета, и свареното пилешко месо. Остава се да ври 15-20 мин. След това се добавя фидето и подправките. Остава се да се вари, докато фидето се свари напълно (10-15 минути).

Застройката: Жълтъкът се разбива с млякото.

Пилешката супа се сваля от котлона. 4-5 черпака от супата се прибавят към застройката, като се бърка хубаво. Тази смес се добавя към супата на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Готовата супа се връща на котлона и се остава да поври още 2-3 мин.

 

Яйца с картофи и пиперки

Продукти: яйца - 10 бр., картофи - 300 гр. - 5 бр., пиперки - 500 гр. - 7 бр., ломати - 200 гр. - 3 бр., масло - 100 гр. - 3/4 пакетче, сирене - 200 гр., магданоз - 1/2 връзка, сол - на вкус

Приготвяне: В маслото и малко вода се задушават ситно нарязаните и леко посолени пиперки, домати и предварително сварените картофи. Прибавят се натрошеното сирене и разбитите с малко сол яйца.
По желание може да се прибави и лютива пиперка.
Запича се, без да се разбърква, и се поръсва със ситно нарязания магданоз.

 

Пиле яхния

Продукти: пилешко месо - 1 кг, брашно - 30 г (3 с.л.), олио - 60 мл, лук - 3 - 4 глави кромид, чушки - 1 бр. зелена пиперка, домати - 200 г (3 - 4 бр.), магданоз - 1/2 връзка, червен пипер - 1 с.л., сол - на вкус

Приготвяне: Порционирайте пилешкото и сложете да се задуши в мазнината и малко вода. Добавете с него и нарязания лук.
След това добавете брашното и червения пипер. Долейте вода и като заври, добавете нарязаната ситно пиперка с обелените и нарязани на парчета домати.
Оставете ястието да ври на тих огън и посолете. Финално поръсете с нарязания магданоз.

 

Пърленка с шарена сол

Продукти: брашно - 5 ч.ч., сол - 1 с.л., вода - 350 мл, мая - 1/2 кубче за хляб, захар - 1/2 ч.л., зехтин - 5 с.л., шарена сол - 1 чл.л, масло - за намазване

Приготвяне: Маята се разтваря със захарта в малко вода и се оставя да втаса. В пресятото брашно се оформя кладенче и се добавят солта и маята. Останалата вода и зехтинът се доливат постепенно и се омесва еластично тесто. Слага се в намазана с мазнина купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло. Разточва се на тънка, кръгла питка. В студена фурна се слага глинен сач (или плоска тава за печене), намазнен и отгоре се поставя питката. Намазва се със зехтин и се поръсва с шарена сол. Пече се на умерена фурна. Готовата пърленка се намазва с масло докато е гореща.

 

Свински дроб в глинен гювеч

Продукти: 1 кг свински дроб, 2 червени чушки, 2 стръка праз, 2 моркова, 1 буркан стерилизирани домати, 1 к. ч. червено вино, 1 с.л. брашно, целина, магданоз, чубрица, черен пипер, сол, олио

Приготвяне: Празът и чушките се нарязват на кръгчета, а морковите на тънки пръчици с дължина около 3 см. Зеленчуците се задушават в мазнина, след което към тях се прибавят доматите и сместа се оставя да къкри, докато се сгъсти. Дробът се нарязва на парчета с размери 3 на 3 см, които се овалват в брашно и леко се запържват от двете страни. 

В глинен гювеч се слагат зеленчуците, парчетата от дроба, чубрицата и нарязаните на ситно листа от целина. Наръсва се брашното, сипва се виното, посолява се на вкус и всичко се разбърква добре.  Съдът се похлупва и се слага да се пече във фурна на 220 градуса до готовност.

Преди сервиране ястието се наръсва със ситно нарязания пресен магданоз и смян черен пипер.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай