С пари от парникови газове ще се ремонтират училища и болници

Нова схема за парниковите газове засяга здравеопазването и транспорта

С пари от парникови газове ще се ремонтират училища и болници | StandartNews.com

Пари от продажбата на емисии парникови газове ще отиват във Фонд "Сигурност на електроенерийната система" и ще се използват за реновиране на училища и болници. Това стана ясно от изложението на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова по време на форума на „Стандарт” „Власт и бизнес заедно за чиста енергия. Медията ни, заедно със Соларна академия България и M3 Communications Group, Inc., събраха в хотел „Хаят” министрите на енергетиката и на екологията - Росен Христов и Росица Карамфилова, зам.-министъра  на регионалното развитие Николай Шушков, енергийните експерти на водещите партии у нас и най-големите компании в бизнеса, за да отговорят на новите предизвикателства пред страната ни, свързани със зелената енергия.

Новата схема за търговията с емисии, която засяга сградния фовд и сектор „Пътен транспорт” е голямото предизвикателство пред страната ни, каза Росица Карамфилова. Тази схема влиза в сила от 2027 г. на ниво ЕС с възможности за отлагане с една година в случай на високи цени на горивата. Облагат се доставчиците на горива, сградния сектор и автомобилния транспорт, съобщи екологичният министър.

Предстои ЕК да разработи актовете за прилагане на тази схема, определянето на обхвата и прилагането й. Ще бъдат посочени конкретните задължени лица по прилагането прилагането на схемата.

Тук трябва да отчетем значителният дял на транзитния трафик, каза Карамфилова. Тя обясни, че от сградния сектор не се очаква значително намаление на емисиите парникови газове. У нас липсва данни за вида на сградите, отоплявани с различни източници. Затова по искане на екоминистерството въпрос, свързан с този проблем, е включен в преброяването на населението. Така ще се види възможността за намаляване на емисиите парникови газове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай