Проф. Вълканов: Имаме готови проекти за ВЕЦ, да включим геотермална централа

Няма приемственост сред управляващите, посочи председателят на Минно-геоложката камара

Проф. Вълканов: Имаме готови проекти за ВЕЦ, да включим геотермална централа | StandartNews.com

Във визията за енергийна стратегия има записано изграждане на 4 ядрени реактора. Още преди 10 ноември имаше идея за изграждане на Втора атомна. Започна проектът, после спря. След това отново започнахме да мислим по въпроса. Една стратегия - тя не е задължителна, зависи от управляващите. Още през 2014 г. трябваше да е готова втората атомна. Но не се случи. Това заяви проф. Николай Вълканов, председател на Минно-геоложката камара, по време на форума на "Стандарт" "Власт и бизнес заедно за чиста енергия".

Като правим стратегия, трябва да знаем какво трябва да се случи и какво може да се случи. Много важен дял от енергетиката са геотермалните централи. България има много минерални извори, които не се използват ефективно. Настоявам в представената визия да влязат геотермалните централи. След като се произведе електроенергия, тя може да реши много проблеми. София лежи върху минерална вода, Родопите също. Това е един много ценен ресурс. 

Изграждане на геотермални централи е нашето предложение. Това беше заложено в ПВУ, но после отпадна, парите се пренасочиха към саниране. Аз не казвам, че не трябва да се санира. Аз съм убеден, че новите сгради трябва да са енергоефективни. Има проекти, които са създадени преди години и ние не ги изполдваме - Места, Арда Тунджа - върху тях няма нито една ВЕЦ. В цяла Западна Европа има много ВЕЦ-ове.

Ние имаме готов проект за каскада на Въча. Имаме готов проект за Горна Арда. Няма приемственост сред управляващите. Има готов проект за река Тунджа, който и да продава ток на Турция. Това са ефективни проекти. Ще настояваме те да влязат в енергийнат стратегия. Считаме, че те са изключително ефективни. 

В 1986-7 разработвахме находища за въглища в Родопите. Но в първите години на прехода парламентът прие резолюция, че не може да се разработват такива находища. Много неща през годините изчезнаха. Ние имаме ресурси. 

Тези теми, които зададох, са достатъчно конкретни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай