Звездна класика в НДК

Антонина Бонева, Елмира Дърварова и Вяра Трендафилова (от дясно на ляво)

Звездна класика в НДК | StandartNews.com

Примата Вяра Трендафилова и виртуозната изпълнителка на Шопен Антонина Бонева правят изящно трио с цигуларката

Елмира Дърварова, единствената жена концертмайстор в Метрополитен, долетя от Ню Йорк за участието си довечера в зала 6

Три българки със световна кариера се събират на една сцена в понеделник вечер в зала 6 на НДК. След големия им успех в Концертхюсет, най-престижната зала в Стокхолм, те ще бъдат и специални гости на ХХ Салон на изкуствата. Цигуларката Елмира Дърварова идва от Ню Йорк, а месоцопраното Вяра Трендафилова - от Стокхолм, за да се срещнат с пианистката и преподавател в София Антонина Бонева. Ще прозвучат творби на Фредерик Шопен, Пиетро Маскани, Пьотр Илич Чайковски, Камий Сен-Санс, Луис Шпор и Аманда Майер.

Дърварова е на сцената от 4-годишна. Печели награди в много международни конкурси, учи при легендарните виртуози Хенрик Шеринг и Джозеф Гинголд. Прочутият диригент Херберт фон Караян я избира за участие в един от неговите видеозаписни проекти. Тя предизвиква сензация, когато печели конкурса за концертмайстор в Метрополитен опера в Ню Йорк и става първата (и единствена досега) жена на този пост в историята на институцията. С изпълненията си и с майсторските класове на 4 континента Елмира е чест гост на престижни фестивали. Българката е водач на Нюйоркския клавирен квартет и на Трио "Делфиниум". Изявява се също в дуо със световноизвестния пианист Фернандо Отеро и с квинтета "Куинтето дел фуего". Тя е президент и артистичен директор на Нюйоркския камерен фестивал, оглавява журито на международни конкурси във Верона и в Пловдив. За нея авторитетното лондонско списание "Страд" отбеляза: "Елмира Дърварова свири с опияняваща красота на звука".

"Топлият, кадифен глас на мецосопраното Вяра Трендафилова ни разкри вълшебния свят на белкантото", пише музикалният критик Сид Свенск за момичето от Хасково, което днес живее в Стокхолм и пее по оперните сцени не само в Швеция, но и в Италия, Испания, Чехия, Естония, Норвегия, Швеция. Ромео в "Монтеки и Капулети", Олга в "Евгени Онегин", Азучена в "Трубадур", Амнерис в "Аида", Сляпата в "Джоконда", Улрика в "Бал с маски" са само някои от заглавията, които изпълнява на концертния подиум. Оперна гала в Чили е един от последните й ангажименти.

Антонина Бонева е специализирара в Кралската консерватория в Антверпен при проф. Фредерик Геверс. След като печели наградата "Ланчано" и персоналния приз нa проф. Серджо Пертикароли, вицепрезидент на академия "Санта Чечилия", Антонина става солистка в Рим на интернационалния оркестър под егидата на ЮНЕСКО. "Намирам в нея музикален темперамент от най-висока класа и изключителна музикална природа", казва Пертикароли за пианистката. Кралската опера в Антверпен, театър "Шатле" и зала "Гаво" в Париж, театрите "Олимпико" и "Екселсиор" в Италия са слушали Моцарт, Шуман, Лист, Франк, Григ, Дебюси, Владигеров, Пипков, и най-вече любимия й Шопен изпод изключителните пръстите на пианистката. Нейните ученици са лауреати на много клавирни конкурси и концертират у нас и в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай