Злато и древни накити в Мисионис

Останки от великолепен епископски дворец от V век в античния град

Злато и древни накити в Мисионис | StandartNews.com

Приключи и тазгодишната археологическа кампания на античния и средновековен град Мисионис край Търговище. Тя се проведе от археолога Стефан Иванов от Исторически музей-Търговище под научното ръководство на проф. Николай Овчаров от Националния археологически институт с музей. При работата на разкритата още преди 60 години от покойния проф. Димитър Овчаров огромна епископска базилика от V век през 2019 г. се попадна на уникалния по своя план дворец на епископите от същата епоха.

След напрегнатия сезон на 2020 г. този ансамбъл бе напълно проучен и неговите останки излязоха на бял свят. Става дума за класически domus – разпространена форма на римските дворци още от античния период.

Комплексът е с правоъгълен план и размери 20/15 м. Точно в центъра се намира малък правоъгълен двор, покрит с каменни плочи, който е бил открит към небето, за да бъде осветявана вътрешността на ансамбъла. Около двора са разположени верижни помещения, покрити с керемиден покрив. Разпознати се останките на епископските апартаменти, трапезарията и вероятно – малък параклис за архиерея. В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Без съмнение към епископския ансамбъл се отнася и великолепната кръщелня-баптистерий, открита през предишните години.

При разкопките са намерени стотици находки – златни апликации, стъклени чаши за пирове, многобройни монети и други предмети. Интересни са и фрагментите от надписи, които предстои да бъдат разчетени.

Епископските резиденции от раннохристиянския период са доста редки в проведените досега проучвания в България. До тази година бяха известни тези от Силистра, римския град Нове край Свищов, Сандански. През този сезон на такъв представителен ансамбъл попаднахме и при разкопките на Перперикон. Ето че сега такава внушителна архитектура се появи и на Мисионис край Търговище. Това показва, че през V-VІ век градът е бил един от важните административни и духовни центрове в Североизточна България.
Това напълно е в духа на написаното от великия арабски географ Ал-Идриси през 12 век. Особено важно е сведението, че Мисионис е „значителен стар град, който лежи до подножието на една височина във водна и превъзходно положена страна и извлича голям доход от търговията”.

Добре се знае обаче, че арабинът използва доста по-стари данни, извлечени главно от римски и ранновизантийски автори.

Що се отнася до откритата монументална раннохристиянска архитектура, тя е напълно в унисон с изказаната от нас още преди няколко години хипотеза, че по тези места в Североизточна България са проповядвали последователите на апостол Андрей Първозвани. Не случайно до този момент в Мисионис са открити вече три огромни раннохристиянски базилики. Документално е известно, че тези земи през І в. са покръстени именно от този следовател на Иисус Христос и брат на апостол Петър. Съществува хипотеза, че той е бил ученик на самия св. Йоан Кръстител.
Живелият през ІІІ в. историк Иполит и по-късният византийски автор Епифаний Монах обаче отбелязват, че по време на мисията си в Североизточна България апостол Андрей ръкоположил за епископ на Одесос (Варна) римлянина Амплий. Така той станал първи варненски християнски архиерей. Без съмнение почитането на апостол Андрей е било силно развито в земите на Североизточна България още от времената на ранното християнство.
Сигурно е, че това се отнася и за древния Мисионис, както и да наследилото го Търговище. Това ясно личи от намерения преди няколко години там оловен кръст-реликварий с изображението на апостол Андрей Първозвани. През следващата година ще бъдат довършени изследванията на просторния епископски комплекс, той ще бъде реставриран и представен на обществеността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай