Зала-трезор сред Чудесата на България

"Асарел-Медет" АД вдигна уникалната съкровищница за Панагюрското злато

Зала-трезор сред Чудесата на България | StandartNews.com
  • И в пандемията над 13 000 българи и чужденци се удивиха за месец на съвършения сервиз
  • "Асарел-Медет" АД вдигна уникалната съкровищница за Панагюрското злато

Искате ли да се насладите на легендарното Панагюрско златно съкровище от възможно най-близко разстояние, непременно посетете залата трезор в Панагюрище, когато емблемата на България се връща за 30-40 дни.В панагюрската експозиция за пръв път всеки един от съдовете е изложен в отделна витрина. Това позволява на посетителите да видят и най-дребните детайли и орнаменти, изработени от древните торевти.Панагюрското злато стана съкровище на десетилетието в кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България".

 

 

На 19 март, на тържествена церемония в х. "Маринела" българският еврокомисар Мария Габриел връчи отличията на наградените. Благодаря на братята Дейкови, открили Панагюрското съкровище и благодаря на проф. Лъчезар Цоцорков, който вдигна създаде залата - трезор през 2012 г., за да може съкровището да си идва у дома, каза Галина Костова, прокурист на "Асарел-Мадет" АД.Залата-трезор сама по себе си е едно от Чудесата на България. Осъществена чрез дарението на "Асарел-Медет" АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков лично като меценат на културата, тя впечатлява с условията за сигурност, които предоставя.Витрини нямат аналог в световната музейна практика. Те са от бронирано стъкло, проектирани са и изработени в Германия. Представляват цилиндри с диаметър 60 сантиметра и височина 3,20 метра. Самият трезор, наред с предверието и информационната зала, са облицовани в ефектни разновидности на гранит, италиански мрамор, туфа и полускъпоценния камък лабрадорит.От 2012 г. насам всяка година деветте златни съда, чието общо тегло е 6,164 кг, се експонират в залата трезор, за да радват панагюрци и техните гости в рамките на 30-40 дни.

През останалото време в бронираните цилиндрични витрини е изложено абсолютно точно копие от 22-каратово злато, изработено и маркирано от експерти на Националния исторически музей. Стойността му е 1,7 млн. лв.Съкровищницата, чието изграждане струва близо 6 млн. лева, е стилна и функционална, но и изключително сигурна за съхранението на безценното тракийско наследство. Особено впечатляващ е подземният трезор, който е проектиран от "Архитектура и наследство" ООД - Пловдив и отговаря на най-високите стандарти в областта на музейното дело и гарантира най-високата степен на сигурност. За изграждането му са използвани близо 1500 кубически метра специален бетон. Главен изпълнител на проекта е "Реставрация" ЕАД - София. Това изключително трудно съоръжение е изпълнено само за осем месеца въпреки високото ниво на подпочвени води в района на Историческия музей и тежките метеорологични условия през зимата.Залата-трезор е изключително важна за средногорския град. Възможността оригиналът на съкровището да гостува в Исторически музей - Панагюрище, а и постоянното експониране на музейното златно копие на безценния култов сервиз, даде тласък за развитието на туризма в града и региона.Впечатляващ факт е, че в периода от 23 септември до 1 ноември 2020 г. Исторически музей - Панагюрище, е посетен от близо 13 000 души. Тогава акцент в неговите експозиции беше гостуването на оригинала на Панагюрското златно съкровище. Не само български туристи, но и гости от Англия, Русия, Финландия, Германия, Нидерландия, Нигерия, Швейцария, Швеция, Италия, Грузия, Гърция и Полша се насладиха на експозициите в музейните обекти. Те дойдоха да видят Панагюрското злато въпреки пандемията, която отказа много хора от пътуване. Разбира се, посещенията бяха при строго спазване на противоепидемичните мерки както от страна на музейните работници, така и от гостите.За първи път Панагюрското златно съкровище се завърна у дома на Великден през 2012 година - 63 години след откриването му от братята Павел, Петко и Михаил Дейкови. Това става възможно благодарение на договор, подписан между Националния исторически музей, "Асарел Медет", проф. Цоцорков в качеството му на меценат и община Панагюрище. Разходите по ежегодното експониране на оригинала също се покриват от медодобивното дружество. Договорът е безсрочен, което означава, че съкровището всяка година ще се прибира в родния си дом.Единствено през 2015 г. то не дойде, защото бе експонирано в Лувъра и Япония.  Информационната зала към трезора е оборудвана с модерни мултимедийни устройства, чрез които посетителите могат да получат по-детайлна информация за Панагюрското златно съкровище, откривателите, дарителите и изпълнителите на проекта. В залата е изложена и "пътната карта на съкровището", на която са отбелязани гостуванията на тракийското злато в музеите по цялото земно кълбо.От няколко години в залата трезор се случват и сватби. Първият ритуал, на който двамата влюбени - Диана Иванова и Георги Тренков, си казаха "да", бе на 27 януари 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай