Яни покори Софи

Яни покори Софи | StandartNews.com

Мегазвездата и екипът му направиха най-вълнуващия концерт на годината

Яни, когото гледаме от години по клипове и тв представления из цял свят, направи най-вълнуващия концерт на сезона в София. От десетилетия беше ясно, че роденият в Гърция музикант е мегазвезда.

В понеделник вечер обаче 3000 от столичните меломани изживяха невероятната емоция - очи в очи, душа в душа - да потънат на живо в изключителното изкуство на дългокосия чаровник и виртуозните му колеги. В зала номер едно на НДК рядко се случва подобна хармония между артисти и публика. На сцената излязоха майстори от 5 континента и 11 националности. Не случайно оркестърът е прочут като United nations of music - Обединени нации на музиката. За тези хора могат да се тиражират всевъзможни суперлативи - за изумителните цигулари, за може би най-добрия барабанист в индустрията, за втрещяващия кийбордист, за великолепната арфа, за перфектната брас секция... Солата на всеки от тях провокираха овации. Яни, като истински аристократ на духа, ги превръщаше в главни герои един след друг. Вокалистките Лорън Желенкович и Лиза Лейви оставиха без дъх не само мъжете, но и жените.

Самият Яни беше уникален на клавишните. Първото парче се оказа посветено на майка му. "Беше изключителна жена, знаеше как да обича", съкровено сподели той. Второто парче, "В края на август", беше от класиките в репертоара му. Последваха страхотни мелодии, извиращи сякаш от всемирната чувственост. Шоуто с отличен звук и впечатляващи визуални ефекти включваше не само нови произведения от последния албум Inspirato, но и хитове, създадени по време на 30-годишната му музикална кариера.

И тъй като изповядва безкрайно много в музиката си, Яни естествено се оказа сравнително лаконичен в думите. Сподели кратки истории, подкрепящи посланията на нотите му. Една от случките беше за астронавт, разказал му, че гледана от Космоса, планетата ни няма граници. "Това, което правим на Земята, го правим за себе си", коментира Яни. Еуфоричните меломани го върнаха четири пъти под прожекторите. Последната композиция, която прозвуча, "Мечтата на един човек", се оказа естествен финал на цялата философия, закодирана в музиката му - светът да бъде без граници, щастието да се превърне във всекидневна категория.

Композиторът изрази възхищението си от България, от публиката, от случайно срещнатите по пътя му хора. Не случайно вчера сутринта стана ясно, че Яни и екипът му от 45 души остават тук до петък, когато летят за Тел Авив. Там е следващият концерт от международния им тур.

Яни е гастролирал на някои от най-интересните места под слънцето - Акропола, Ел Моро, Забранения град в Китай, Тадж Махал... "Но не мислете, че в Атина веднага се съгласиха да ме пуснат в Акропола, само защото съм грък. В Китай също трябваше да отида лично, за да ме видят кой съм. С мениджъри не става. Хората се интересуват от персоналното излъчване", каза Яни в интервю за "Преди обед" по bTV. Самият той никога не си е представял славата, която го е връхлетяла. Но винаги помни думите на баща си: "Бъди щастлив днес, не препускай към бъдещето". Яни не крие, че в момента сърцето му е свободно. Разбира се, ако не се броят чувствата към пандата, която му подарили след поредно шоу в Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай