Вебер, Бетовен и Григ с филхармония "Пионер"

Вебер, Бетовен и Григ с филхармония "Пионер" | StandartNews.com

Празник за ценителите на 17 ноември, с диригентската палка е младият композитор Любомир Денев-син

Истински празник очаква ценителите на класическата музика на 17 ноември в София. Тогава в зала "България" ще звучат произведения на Карл Мария фон Вебер, Лудвиг ван Бетовен и Едвард Григ. Увертюра към операта "Вълшебният стрелец", Симфония номер 1 в До мажор - опус 21, и "Пер Гринт" - сюита номер 1, ще чуем в изпълнение на филхармония "Пионер" под диригентството на Любомир Денев - син.

Детско-юношеската филхармония е създадена като младежки оркестров състав още през 1946 г., а от 1949 г. негов ръководител става маестро Никола Янев. През есента на 1952 г. под ръководството на големия български диригент проф. Влади Симеонов, филхармонията придобива своя истински облик – уникален по рода си за нашата страна оркестър, съставен от деца и юноши. През годините младите филхармоници буквално покоряват изисканата публика на Европа и Америка. Филхармония„Пионер" осъществява концертни турнета в Белгия, Австрия, Германия, Бразилия, Франция, Швейцария, Италия. Участва и е класирана, като безспорен фаворит, на първо място на четири международни фестивала на „Младежките оркестри и изпълнителско изкуство" - Швейцария (1972 г.); Австрия (1973 г.); Англия и Шотландия (1974 г.) и Италия (1982 г.) През 1974 г., на конкурса „Херберт фон Караян" в Берлин, Филхармония „Пионер" става носител на Извънредната награда с Почетен диплом за изключителни артистични постижения и Златен медал. През 1979 г. оркестърът заминава на 30-дневно турне в Мексико и САЩ. По личната покана на Генералния Секретар на ООН - Курт Валдхайм, на 10 декември в Залата на ООН в Ню Йорк „Пионер" изнася тържествен концерт пред представители на над 140 страни, закривайки Първата Международна година на Детето.

За първи и последен път в историята на залата има бис. На репетицията преди концерта присъства и пожелава да дирижира състава Ленард Бърнстейн. Възхитен, той написва: „Това не е „пионерски" оркестър, това е върхът на цивилизацията".
От май 2010 г. главен диригент на Филхармония "Пионер" е Любомир Денев - син.
От 2012 г. той е и постоянен диригент на Sofia Session Orchestra към Four For Music.
През същата година роденият през 1988 г. композитор е назначен като пианист и асистент на Рихард Тримборн в Софийска опера и балет за постановката на „Залезът на боговете" от Рихард Вагнер.
С български оркестри Любомир прави успешни турнета в Германия, Young Euro Classic в Концертхаус - Берлин, Китай, Унгария, Сърбия, Гърция, Турция, България.

Денев младши е диригент и един от основателите на международния Балкански младежки симфоничен оркестър в сътрудничество с Министерство на образованието и науката, фондация „Проф. Влади Симеонов" и няколко от балканските училища по музика.
Сред партитурите, които Любомир Денев дирижира със Sofia Session Orchestrsa, са някои на Алън Силвестри, Браян Тайлър, Томас Бергерсен, както и музика за LEGO Dimensions, сериалът Ripper Street и др.
Като композитор Любомир Денев е носител на много национални награди. Негови произведения и оркестрации са изпълнявани в САЩ / Miami University of Music/, Германия и България. Денев младши е имал възможността да дирижира голяма част от симфоничните си творби, сред които Концерт за ударни и симфоничен оркестър, саундтрака към „Знакът на българина", Оратория за Шангу, Танцовият спектакъл „Шевицата" и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай