"Вардруна" хипнотизираха София

"Вардруна" хипнотизираха София | StandartNews.com

"Вардруна" е норвежка фолк-ембиънт група, активна едва от пет години, която изнесе първия си концерт на Балканите в София в четвъртък вечерта. Малкият концерт в зала 3 на НДК, събрал около хиляда души, беше голяма стъпка за столичната музикална сцена. Подобно странно изпълнение рядко се случва не само у нас. След издаването на първия им албум през 2009-а "Вардруна" имат едва шепа много специални концерти, от които най-забележителният е в 1100-годишен кораб в норвежкия музей за древни викингски дракари.

"Всеки наш концерт е различно преживяване. Не е просто забавно, не е рок изпълнение, а сериозно дълбоко, честно и идващо от сърцето", предупреди часове преди да се качи на сцената Ейнар Селвик, създателят и идеолог на норвежката формация. Специалността на музиката на "Вардруна" усетиха всички присъстващи, дълбоко смълчани по време на всяка песен. Групата омагьосаха публиката с хипнотизиращите си, мистични и интензивни транс парчета.

За своята магия музикантите използват предимно най-старите, открити в Скандинавието инструменти, като кравик лира, кози рог, дайре, дръмбой, лур. Използват и нетрадиционни инструменти и други източници на звук като дървета, скали, вода и факли. Текстовете им са написани на норвежки, старонорвежки и протоскандинавски език. Всичко това е съчетано в богата музикална картина с мелодични песни, шепнещи гласове и силни хорови изпълнения. И въпреки това за да се разбере напълно "Вардруна", трябва просто да се преживее. Ейнар Селвик обеща да се върнат отново в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай