В "Нощен хоризонт" сме спасявали самоубийци

В "Нощен хоризонт" сме спасявали самоубийци | StandartNews.com

Имаше нещо необичайно в предаването "Нощен хоризонт" по БНР на 28 август. В студиото нямаше гости, както обикновено, а само водещ, Николай Атанасов, наричан още българският Висоцки. Той започна обръщението към слушателите си така: "Мили слушатели, след 30 години в БНР, от които осемнадесет в "Нощен хоризонт", е време да се разделим. Тази вечер ще бъдем заедно за последен път. В тази програма и тази медия. Обичам ви!"

Реакцията бе различна. Някои се възмущаваха защо радиото се лишава от един такъв емблематичен глас и водещ. Други пожелаваха успех и се интересуваха къде отново ще се срещат.

- Г-н Атанасов, защо се разделятe с националното радио? Или може би то се разделя с вас?
- Такова е решението на Управителния съвет и новото ръководство. Да се освободи от пенсионерите. Дали с всички се разделят, нямам представа. Знам със сигурност, че аз и Тома Спространов вече няма да сме в ефир. От октомври м. г. съм пенсионер и досега бях на хонорар. Включваха ме в редовния график с по 5-6 предавания на месец. Може би е дошло времето по пистите да се пуснат млади, напористи колеги.
- Как научихте за раздялата?
- Не ми го съобщиха лично. Научих от една колежка, близка приятелка, обади ми се по телефона. Тя пък разбрала от друга, че съм до края на август. Официално обаче никой нищо не ми е казал.
- Обижда ли ви начинът на раздялата?
- В крайна сметка това са нещата от живота. И все пак трудно ми е да приема, че БНР се отказва от такива емблематични имена. В една частна медия това не би могло да се случи. И аз, и Томата сме хора, които привличаме огромна аудитория. На раздяла една слушателка ми каза: "Ами щом е последното предаване, оттук нататък вече ще живея здравословно. Няма да слушам "Нощен хоризонт" и ще се наспивам." Обадиха се и много млади хора. Започнаха да гадаят защо ме спират, дали Висоцки не е причината, дали за нещо друго са ми вдигнали мерника? Всъщност аз го очаквах това решение. И вече бях започнал да търся друга електронна медия, в която да продължа. Имам готов тв проект и няколко идеи за радиопредавания, така че силно се надявам скоро да ме чуете по някоя друга от значимите медии.
- Водили сте "Нощен хоризонт" около 2000 пъти за 18. Кои са слушателите ви след полунощ?
- "Нощен хоризонт" със сигурност е най-слушаното предаване зад граница. Звънели са ми чак от Китай. Слушатели има в Щатите, Канада, Австралия, Нова Зеландия. Връзката им с водещите е почти роднинска. Обаждат се, пишат, предлагат и даже съобщават, че се самоубиват.
- Това истина ли е?
- Дори една вечер имах два такива случая. Един мъж от Габрово и друг от Враца. Започнах да го разубеждавам. Намесиха се и слушателите. В крайна сметка не се стигна до фатален край. След време габровецът ми каза: Вие ме предпазихте от голяма грешка.

Цялото интервю с Николай Атанасов четете във в. "Шоу"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай