Понеделник,

В "Нощен хоризонт" сме спасявали самоубийци

От: Администратор -
467
В "Нощен хоризонт" сме спасявали самоубийци
A
A
A

Имаше нещо необичайно в предаването "Нощен хоризонт" по БНР на 28 август. В студиото нямаше гости, както обикновено, а само водещ, Николай Атанасов, наричан още българският Висоцки. Той започна обръщението към слушателите си така: "Мили слушатели, след 30 години в БНР, от които осемнадесет в "Нощен хоризонт", е време да се разделим. Тази вечер ще бъдем заедно за последен път. В тази програма и тази медия. Обичам ви!"

Реакцията бе различна. Някои се възмущаваха защо радиото се лишава от един такъв емблематичен глас и водещ. Други пожелаваха успех и се интересуваха къде отново ще се срещат.

- Г-н Атанасов, защо се разделятe с националното радио? Или може би то се разделя с вас?
- Такова е решението на Управителния съвет и новото ръководство. Да се освободи от пенсионерите. Дали с всички се разделят, нямам представа. Знам със сигурност, че аз и Тома Спространов вече няма да сме в ефир. От октомври м. г. съм пенсионер и досега бях на хонорар. Включваха ме в редовния график с по 5-6 предавания на месец. Може би е дошло времето по пистите да се пуснат млади, напористи колеги.
- Как научихте за раздялата?
- Не ми го съобщиха лично. Научих от една колежка, близка приятелка, обади ми се по телефона. Тя пък разбрала от друга, че съм до края на август. Официално обаче никой нищо не ми е казал.
- Обижда ли ви начинът на раздялата?
- В крайна сметка това са нещата от живота. И все пак трудно ми е да приема, че БНР се отказва от такива емблематични имена. В една частна медия това не би могло да се случи. И аз, и Томата сме хора, които привличаме огромна аудитория. На раздяла една слушателка ми каза: "Ами щом е последното предаване, оттук нататък вече ще живея здравословно. Няма да слушам "Нощен хоризонт" и ще се наспивам." Обадиха се и много млади хора. Започнаха да гадаят защо ме спират, дали Висоцки не е причината, дали за нещо друго са ми вдигнали мерника? Всъщност аз го очаквах това решение. И вече бях започнал да търся друга електронна медия, в която да продължа. Имам готов тв проект и няколко идеи за радиопредавания, така че силно се надявам скоро да ме чуете по някоя друга от значимите медии.
- Водили сте "Нощен хоризонт" около 2000 пъти за 18. Кои са слушателите ви след полунощ?
- "Нощен хоризонт" със сигурност е най-слушаното предаване зад граница. Звънели са ми чак от Китай. Слушатели има в Щатите, Канада, Австралия, Нова Зеландия. Връзката им с водещите е почти роднинска. Обаждат се, пишат, предлагат и даже съобщават, че се самоубиват.
- Това истина ли е?
- Дори една вечер имах два такива случая. Един мъж от Габрово и друг от Враца. Започнах да го разубеждавам. Намесиха се и слушателите. В крайна сметка не се стигна до фатален край. След време габровецът ми каза: Вие ме предпазихте от голяма грешка.

Цялото интервю с Николай Атанасов четете във в. "Шоу"


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички