Траките викали боговете от Свети Влас

Гръцки колонизатори се заселват през II в. и наричат селището Лариса, което в превод от гръцки език означава "благоприятен, безгрижен".

Траките викали боговете от Свети Влас | StandartNews.com
  • Гръцки колонизатори се заселват през  II в. и наричат селището Лариса, което в превод от гръцки език означава "благоприятен, безгрижен".

Наричат курорта Перлата на Черноморието.  Градчето се намира на 10 км от Несебър и на 40 км от Бургас. Разположен е в северната част на залива, край който се намира Слънчев бряг, както и вилното селище "Елените". Свети Влас се намира точно там, където южните планински склонове на Стара планина достигат солените води на Черно море.

Част от българската "Ривиера" е,  защото влиза в зоната, където са и най-посещаваните курорти - Ахелой, Равда, Слънчев Бряг, Зора, Санаториума (между Свети Влас и Зора), Инцараки, Свети Влас, плаж Робинзон и Елените.

Лечебен курорт е за белодробни и костни заболявания заради уникалния климат, който прави симбиоза между планина и море. Плажовете са 3 с обща дължина 1, 5 км. Най дълъг е централният плаж. Малко по-на юг от него е малкият плаж "Къмпинг", а третият е близо до Марината.

Плажът Робинзон се намира между Св. Влас и Елените. Наподобявал в миналото е Иракли - чист, красив, заобиколен от гъста горска растителност. Сега мястото е застроено с луксозни хотели, привличащи чуждите туристи. Плажната ивица е отрупана с чадъри и шезлонги, но мястото продължава да носи славата си на един от най-красивите плажове у нас, съчетавайки - каменист бряг, примесен със златист пясък, чиста, спокойна и топла морска вода, и необятен хоризонт.

Най-голямото яхтено пристанище на българското Черноморие "Марина Диневи" бе открито през 2007 г. и има капацитет от 300 яхти. Всяка година в района на курорта се провежда международната ветроходна регата "Свети Влас".

Възниква по време на траките преди повече 21 века, но първото му име е неизвестно. Над селището е било тракийското светилище, където древните хора са палели огньове и са викали боговете, за да молят за безсмъртие.  

Името Св. Влас получава през XIV-ти век. В Православието, Свети Власий е покровител на търговците, животновъдите и лечителите.

Велики владетели на България го избират за стратегически център на бойни действия. Хан Крум подготвя атаката си срещу Византия в поход за утвърждаване на българската държава именно на това място.  Цар Симеон Велики, наблюдава грандиозната победа на България над византийските войски при битката при река Ахелой от висините на Свети Влас.

Кючюк Манастир го наричат по време на османското владичество, заради духовните храмове около селището. Планините над Свети Влас са наричани "Света Гора" на западния бряг на Черно Море, също заради множеството манастири, дали през годините духовно убежище на редица монаси, сред които и Теодосий Търновски.

Първите свободни българи след края на Руско-Турската Освободителна Война са жителите на Свети Влас, защото оттам преминават първите руски чети. Днес се счита за едно от най-старите селища в община Несебър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай