"Стандарт" отличи дарителите за Чудесата /ОБНОВЕНА/

Специални награди за хората и компаниите, които винаги са помагали на археолозите и не са щадили сили и средства в опазването на древното ни минало

"Стандарт" отличи  дарителите за Чудесата /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Големите дарители, подпомагали през годините разкриването на културно-историческото наследство на България, получиха специални награди по време на тържествената церемония "Чудесата на десетилетието". Отличията са за хората и компаниите, които винаги са помагали на археолозите и не са щадили сили и средства в опазването на древното ни минало, връчи председателят на парламентарната комисия за култура и медии Вежди Рашидов. Сред отличените са Цветелина Бориславова, която от години работи за българското културно-историческо наследство, подпомагайки чрез фондацията си Сredo Вonum редица проекти като обновяването на гробницата в "Свещари", групата ГЕОТЕХМИН, която изгражда нови църкви и паметници, Дънди прешъл металс, които разкриха първия златен рудник в Ада тепе и "Асарел-Медет" АД, които направиха уникалната зала трезор за Панагюрското злато.

"Горд съм, че имах отношение към археологията. Госпожа Цветелина Бориславова винаги е имала отворено сърце към културата", каза Рашидов, докато връчваше отличието на основателката на фондация Credo Bonum.

Цветелина Бориславова доведе Робърт Бовал, възкресява гробницата в Свещари

Фондация фондация Credo Bonum, основана от Цветелина Бориславова, доведе в България световноизвестния археоастроном Робърт Бовал. Той, заедно с проф. Ана Радунчева от Археологическия институт към БАН, геолога д-р Робърт Шок и астрофизика от НАСА Томас Брофи и др. издирваха древната цивилизация по праисторическите светилища на Белинташ, Татул и Харман Кая.

Сред най-новите проекти на фондацията, която от години подкрепя археологически проекти и организира форуми и дискусии за опазване на културното наследство е „Свещари в нова светлина“. Целта му е обновяване, социализация и популяризиране на тракийската гробница при с. Свещари. Проектът се реализира с подкрепата на Посланическия фонд за опазване на културното наследство – Ambassador’s Fund For Cultural Preservation (AFCP), на стойност 184 000 щатски долара, подкрепен е от Министерство на културата и се ръководи от фондация Credo Bonum.

Предвижда се обновяване на съществуващата изложба в лабиринта на защитената сграда, създаване на нов тематико-експозиционен план (ТЕП), обновяване на Посетителския център, нова, интерактивна, постоянна изложба в сградата на гробницата. Ще бъде създадена анимирана видео история за гробницата. 

"Безкрайно съм развълнувана от високото отличие. Над 15 г. нашата фондация работи по проекти за културно-историческото наследство на България. Благодаря на г-жа Славка Бозукова за битката, която води толкова години, за устойчивостта на културно-историческия туризъм", Каза Цветелина Бориславова. И припомни, че скоро предстои България да отбележи 200 г. от рождението на един велик българин - Георги Сава Раковски /роден на 14 април 1821 г. в град Котел/."Този българин е работил много за нашата история - да следваме неговия пример", призова Бориславова.

"Асарел-Медет" АД направи зала трезор за Панагюрското злато

Когато говорим за Панагюрското златно съкровище, не можем да не споменем и залата трезор, която позволи то да се връща у дома в Панагюрище. Осъществена чрез дарението на "Асарел-Медет" АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков лично като меценат на културата, тя също е едно от чудесата на десетилетието. Но не с историческото си значение, а с уникалността си и със значението си за средногорския град. От 2012 г. насам всяка година деветте златни съда, чието общо тегло е 6,164 кг, се експонират в залата трезор.

Подземният трезор, който е проектиран от "Архитектура и наследство" ООД - Пловдив, отговаря на най-високите стандарти в областта на музейното дело и гарантира най-високата степен на сигурност. За изграждането му са използвани близо 1500 кубически метра специален бетон.

В панагюрската експозиция за пръв път всеки един от съдовете се показва в отделна витрина. Експерти твърдят, че самите витрини нямат аналог в световната музейна практика. Те са от бронирано стъкло, проектирани са и изработени в Германия. Представляват цилиндри с диаметър 60 сантиметра и височина 3,20 метра. Самият трезор, наред с предверието и информационната зала, са облицовани в ефектни разновидности на гранит, италиански мрамор, туфа и полускъпоценния камък лабрадорит.

"Залата трезор бе изградена през 2012 г., благодарение на проф. Лъчезар Цоцорков и с негови лични средства", припомни прокуристът на "Асарел-Медет" Галина Костова.

ГЕОТЕХМИН изгражда нови църкви и паметници

С цел опазване на културно-историческото наследство Група ГЕОТЕХМИН участва в изграждането на нови църкви и паметници и в обновяването на десетки храмове в България. Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД са проектирали, финансирали и изградили Мемориалния комплекс на Васил Левски край село Буново. Проф. дтн инж. Цоло Вутов и дружества от Група ГЕОТЕХМИН са сред най-големите спомоществователи за изграждането на новия катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Ловеч. Геотехмин ООД е дългогодишен спонсор на фестивала „Опера на върховете“, който се провежда на Белоградчишките скали и подпомага за популяризирането на региона като туристическа дестинация.

От името на проф. Цоло Вутов наградата получи Доминик Хамърс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД. "Поздравявам "Стандарт" от името на проф. Вутов. Тази инициатива има голям принос за популяризиране на културно-историческото наследство. Пожелавам й успех", каза г-н Хамърс.

Минният бизнес опазва културното наследство

Минният бизнес е предизвикателен бизнес и реализирането на един проект изисква дълго време - от първите стъпки на проучването до осъществяването на реалния добив. Макар златото да има своето важно място в човешкия бит от близо 7000 години и неговото значение в живота на хората и развитието на обществото да продължава да е голямо до днес, добивът на този метал не винаги се асоциира с положителни емоции.

Преди 17 години „Дънди Прешъс Металс“ започна дейността си в България с убедеността, че като отговорна минна компания ще внесе международен опит и ноу-хау. През годините успя да изведе подземния си рудник „Челопеч“ до едно от петте най-добри минни предприятия на международната минна карта и да изгради екип от български специалисти на световно ниво, които днес продължават да развиват индустрията. През 2019 г. компанията откри рудник „Ада тепе“ - първият новоразработен минен обект в България за последните 40 години. 

„Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД повече от 14 години инвестира в разработването на открит рудник в участък „Ада тепе“ на находище „Хан Крум“ край Крумовград. 

През годините „Дънди Прешъс Металс“ убедително доказа, че работи с отговорност към хората, здравето и природата. В хода на подготвителните дейности в Крумовград, важна стъпка в процеса на получаване на разрешителни, беше провеждането на спасителни археологически проучвания. Осигурявайки финансирането им „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД съдейства за съхраняване на важна за културно-историческото наследство на страната ни информация. Историята на археологическите проучвания на Ада тепе води началото си още от 2001 г., когато на върха се проучва малко тракийско светилище. През 2005 г. започват първите проучвания на следите от стар златодобив, откривани по склоновете на върха. През цялото време „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД финансира и подкрепя тези археологически проучвания. Резултатите от това партньорство показват, че златодобив на върха е имало още в средата на ІІ хил. пр. Хр. – времето на Микена и на Троя

С изложба във Виена и София компанията успя да покаже богатото културно-историческо минало на страната пред огромна аудитория и осигури възможност за популяризиране историята на региона и на минерално-суровинния бранш извън границите на България. Множеството събрани досега данни показват колко тясно свързани с историята на нашите земи са рударството и металургията. 

Партньорството между „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД и Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ-БАН), показва пътищата, по които минен бизнес и наука могат да вървят заедно и да си сътрудничат.  

"За мен е огромна чест да получа това отличие. Нека тези 10 години на Чудесата на България бъдат началото на следващите 100 г., през които ние ще работим за културно-историческото наследство на България", каза д-р инж. Илия Гърков, изпълнителен директор на "Дънди Прешъс Металс" - България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай