СТАНДАРТ и УНСС: Чудесата на България в дигитална карта

"Стандарт" и УНСС си подадоха ръка, за да покажат най-любимите маршрути

СТАНДАРТ и УНСС: Чудесата на България в дигитална карта | StandartNews.com
  • "Стандарт" и УНСС си подадоха ръка, за да покажат най-любимите маршрути
  • 12 посланици, бизнес и кметове гледат новите иновативни маршрути

УНСС, университетът № 1 по дигитализация, заедно с най-голямата национална кампания за популяризиране на културното наследство и туризъм - „Чудесата на България“, си подават ръка за нов съвместен проект: „Чудесата на България - дигитални маршрути“.Проектът има за цел да дигитализира и надгради кампанията на "Стандарт“ „Чудесата на България“.

Чрез модерна, интерактивна карта, всеки българин ще вижда най-интересните културно-исторически маршрути, но ще може и сам да съставя вълнуващото приключение из културните, историческите и природните символите на страната ни. Нещо повече - само един клик, той ще научава историята на обектите, както и вълнуващите легенди за тях.

Иновативният проект ще бъде представен официално на 25 юни от ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и ръководителят на националната кампания „Чудесата на България“ Славка Бозукова. На представянето в аула „Максима“ ще присъства министърът на туризма доц. д-р Стела Балтова. Събитието ще се проведе със специалното участие на българският еврокомисар Мария Габриел, който връчи наградите Чудесата на десетилетието на юбилейната церемония, организирана от "Стандарт" в х. "Маринела" на 21 май.Събитието в УНСС ще уважи Н.В. цар Симеон Втори.

Голяма част от дипломатическия корпус у нас също ще чуе в аула "Максима" подробности за дигитализацията на Чудесата. Сред гостите ще бъдат посланиците на Мароко, Испания, Италия, Нидерландия, Турция, Словакия, Румъния, Бразилия, Словакия, Сърбия, Албания, Хърватия и Ирак. Както и по време на годишните награди "Чудесата на България" посланикът на Мароко у нас - Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи, която е един от най-големите приятели на Чудесата на България, ще направи комплимент към гостите с уникални марокански чай и сладки.

На представянето на иновативния проект за Чудесата ще присъстват още много кметове, представители на туристическия бранш и  научните среди.

Чудесата на България пазят националната памет, повдигат националното достойнство, но в същото време са двигател за развитие на културно-историческия туризъм, а оттам и за икономиката на малките населени места.Улесняването и дигитализирането на информацията за тях ще спомогне за популяризиране на обектите, особено сред младите хора и ще увеличи броя на туристите във вътрешността на страната, което е част от дългосрочната национална стратегия за представяне на България като туристическа страна за 4 сезона.

Съпътстващата инфраструктура и бизнес също могат да станат видими през призмата на културния туризъм, което се очаква да донесе дългосрочна принадена стойност за ускорено развитие на изоставащите региони и намаляване на демографската криза.

Съвременният подход в представянето на културно-историческото наследство е в основата на Зеления европейски пакт, където миналото и настоящето си подават ръка, за да може с помощта на иновативния бизнес и научните технологии да се изгради екологична среда, с високо конкурентна икономика и нарастващи доходи за населението. Проектът предвижда изработването на интерактивната карта на културно-историческото наследство и туризъм да се реализира с участието на научния и студентски потенциал на УНСС в партньорство с кампанията „Чудесата на България“. В него ще се включат археолози, музейни работници, архитекти, кметове, туристически бранш, журналисти.  

Картата ще дигитализира цялата налична информация за Чудесата на България, съдържаща туристически обекти и маршрути, а също така и нематериалното ни културно наследство, особено това, което вече е защитено от ЮНЕСКО. Така разработената карта ще бъде качена в европейския информационен облак за опазване и популяризиране на културното наследство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай