Пътешествия по море от Бургас до новата атракция “Ченгене скеле”

Септемврийската програма включва рибарски техники и гозби, както и Барбекю уикенд

Пътешествия по море от Бургас до новата атракция “Ченгене скеле” | StandartNews.com
  • Уникално селище представя как се е развивал най-древният поминък - рибарството, от древността до наши дни
  • Септемврийската програма включва рибарски техники и гозби, както и Барбекю уикенд

Вълнуващи морски приключения до две топ дестинации вече очакват туристите в Бургас- до остров Св. Анастасия и до културно- исторически комплекс "Ченгене скеле".До новия туристически обект на Община Бургас вече има редовен курс по море. Етнографският комплекс се намира в непосредствена близост до рибарското селище Ченгене скеле, а в него оживява както интересната му история, така и развитието на най-древния поминък по морето - рибарството.Проектът е на Община Бургас и бе реализиран с финансиране по ОП "Региони в растеж" и Програмата за морско дело и рибарство. Амбицията е комплексът да сепревърне в притегателен център за наши и чужди туристи, подобно на остров Света Анастасия.

Започнал преди година и половина, проектът "Културно-образователен и туристически център Ченгене скеле" е вече достъпен за посетители. Той се намира на петнайсетина километра южно от Бургас, по пътя към Созопол. Изградена е инфраструктурата към него, оформена около устието на река Отманлийска и корекцията, която беше направена след наводнението преди няколко години.Историята на това уникално селище започва в средата на 70-те години на миналия век, когато бургаските рибари бяха прокудени от пристанището в Бургас и се настаниха в местността Ченгене скеле. Днес те получиха своето заслужено внимание от държавата, която през 2019 г. прехвърли 27 дка свои имоти на община Бургас и така се оформи терен за новата туристическа атракция на града. До нея има и велоалея, която минава покрай квартал Крайморие и така достъпът се улеснява и за велотуристи.Визията за етнографската сбирка е направена от бургаският художник и сценограф, известен с интерактивните си инсталации в музея на Остров Света Анастасия и летище Бургас Венелин Шурелов. Демонстрациите в комплекса ги прави потомственият рибар Гошо Димов.   

Какво можете да видите и правите там?

Завършени са три къщички на югоизточния бряг на залива на Ченгене скеле, на самия край на самобитното рибарско селище, които са аранжирани с рибарски реквизити.В тях може да се проследи развитието на рибарския занаят още от древността и историята на възникването на рибарските селища в Черно море. Рибарският занаят  и традиции са представени чрез котви, гребла, мрежи, дребни рибарски принадлежности. Показва се и как се плетат мрежи.Към комплекса работят кафе-клуб на моряка, барбекю зона и  работилници за деца. Има още парково пространство с пикник зона и детска площадка, крайбрежна алея, както и площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито. В близост на разположение е и малък плаж.Изградената 200-метрова кейова стена пази от честия североизточен вятър залива, който вкарва вълна до селището.На територията на етнографския комплекс ще се провеждат обучения, изложби и демонстрации на рибарски практики, за да се развие морската култура. Организират се и интерактивни мероприятия свързани с представяне на различните видове черноморска риба.Изградена е нова защитена лодкостоянка с всички прилежащи удобства за рибарите - ток и вода, както и бига за спускане на лодките. Има паркинг за около 50 автомобила и кемпер зона. Има обособена в близост и барбекю зона.Освен трите къщички там има изграден и малък амфитеатър, на който ще могат да се провеждат културни събития, детска площадка и други удобни пространства за демонстрации.Културно туристическият комплекс "Ченгене скеле"вече предлага интересна програма, с акцент за рибарите. Това ще стане в първите два тематични уикенда, организирани от община Бургас през септември.

Рибарите в комплекса ще демонстрират своите традиционни практики

и ще покажат кои са най-интересните и най-важните за нашето черноморско крайбрежие видове риби, които ще можем да опитаме с настъпването на есента.През месец септември предстои и така нареченият "Барбекю уикенд", през който хората ще могат да се възползват от свободните барбекю зони в откритите пространства на града. Месецът ще завърши с уикенд, посветен на прелета на птиците.Ако посетите интересния туристически обект, не пропускайте да опитате черноморски миди на тенекия и прясна риба и вкусен хайвер.В музейните пространства са изложени интересни артефакти, както и експонати на подводна археология.Миналата година в залива екип на Центъра по подводна археология в Созопол откри край нос Чируз находки от изящни стъклени предмети от разбил се кораб от XVI век, а на брега към кв. Крайморие бяха разкрити останки от древни вили от II век.Намерените уникални стъклени съдове дават нова информация за търговията и производството на стъкло на Балканите през Късноосманския период.

Съдовете най-вероятно са произведени в работилница на остров Мурано, Венеция, през втората половина на XVI в. или началото на XVII в.Специална експозиция от тях ще бъде представена в Археологическия музей в Бургас, посветена на резултатите от проучвания на Центъра за подводна археология и Националния исторически музей. Откриването на изложбата в Бургас е на 27- ми август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай