Прекръстиха Града на липите в дните на джаз-феста

Прекръстиха Града на липите в дните на джаз-феста | StandartNews.com

Стара Загора. По време на международния джаз-фестивал Градът на липите да се прекръсти в Стара Джазора. Това предложи съвсем сериозно fj американската компания КонтурГлобул, един от меценатите на феста, и връчиха официално новата фирма на общината на зам.-кмета по социалните дейности и културата Ваня Сотирова.

И без този жест обаче от няколко дни градът наистина е джазовата столица на България. Той бе открит с фестивалния химн „Зара джаз фанфари", написан специално от Любомир Денев. Маестрото саа дирижира въдхновеното изпълнение на военния Биг-бенд на Старозагорската механизирана бригада. В първата вечер няколко стотин фенове на джаза изпълниха античната сцената в античиня комплекс Августа Траяна, точно когато се откриваше Световна фиеста по футбол в Бразилия. Под звездите свириха две от най-именитите ни джаз банди - Васил Спасов-квартет и Акустична версия. Концертът на Антони Дончев, Христо Йоцов и Георги Дончев, със специалното участие на Владо Кърпоров, бе посветен и на 30-годишнината на формацията. Третият концерт бе на мексиканското МAD – TRIO, в което имаше и българска връзка – барабаните на Александър Леков и тромпетът на Венци Благоев.

Петък пък спокойно може да бъде наречен ден на звездата на фестивала – световноизвестния саксофоност Джордж Гарзон. Сутринта маестрото събра в своя майсторски клас свои бивши и бъдещи ученици. Повече от два часа сладкоумно, с невероятно чувство за хумор, Гарзон, който е музикален педагог в американския университет Бъркли, говори за магията на джаза. Както е известно, някои от неговите най-талантливи ученици днес диктуват модата в българския джаз – Георги Дончев, Васил Спасов, Росен Захариев, Пламен Карадонев. В последния си диск на виртуозния саксофонист е включил две сюити от нашия Плавен Карадонев. Старозагорецът, който живее и твори също в САЩ, бе сред инициаторите на джаз-феста в своя роден град преди 3 години и продължава да бъде един от най-запалените му фенове.

Довечера е и дългоочкваният концерт на Джордж Гарзон с Биг-Бенда на БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай