Песните на Влада Томова вадят от депресия

Влада Томова е посланик на фолклора ни по света

Песните на Влада Томова вадят от депресия  | StandartNews.com

Магьосницата на фолклора от Ню Йорк разказва "Балкански приказки" в Пловдив и София

"Българската магьосница на гласа от Ню Йорк", "Един от най-завладяващите вокали на международната сцена в мегаполиса". Така определят Влада Томова в Щатите. Музикалният посланик на България пристига от Бруклин за концерт в Първо студио на БНР на 24 юни от 21 часа, който ще бъде излъчен в предаването "Аларма" по програма "Христо Ботев". Влада е подготвила песни от албума си "Балкански приказки", както и няколко авторски пиеси, които ще представи със 7-членна формация от родни музиканти. Томова ще зарадва и пловдивските си почитатели с концерт в "Би-боп кафе" на 21 юни от 21 часа. Влада се завръща в родината след великолепна изява в Куба по случай 24 май, организирана на правителствено ниво. Там тя представи своята "Песничка за азбуката" заедно с 20-членна музикално-танцова формация.

Певицата и композитор завършва джаз пеене в колежа "Бъркли" и вече 21 години интерпретира и разпространява български фолклор в Щатите и по света. Томова създава ансамбъла "Балкански приказки", в който са някои от най-добрите инструменталисти на Ню Йорк. "Balkan Tales", дебютният албум на Влада, издаден през 2009-а, е представен в САЩ, България и по света. В него участват Милчо Левиев, Любо Александров, Никос Папазоглу и Маури Виера. Тя е основател и на българския женски фолклорен хор "Ясни гласове" в Ню Йорк, който миналата година обра овациите на събора в Копривщица. Пее и с "Balkan Beat Box", "Бalkansky", Майк Маси и още много изпълнители. Канят я непрекъснато за проекти, включително театрални и телевизионни постановки. Гласът й се чува в обикалящата света изложба на Нешънъл джиографик "King Tut", както и по време на Зимните олимпийски игри в Италия през 2006-а.

Музиката й я отвежда на сцените на "Карнеги хол" и Линкълн център в Ню Йорк, джаз фестивалите в Монреал и в Мексико. Скоро излезе сингълът й с Теодосий Спасов "Take me back", сега ще прави клип по него. А с нейната "Песничката за азбуката" българските първолаци по света учат родното "А, Б. " Влада е омъжена за американския музикант Крис Раел и имат 6-годишен син.

"Преди много години, когато се преместих от Бостън в Ню Йорк, се колебаех дали искам да се изявявам предимно като изпълнител. Струваше ми се, че ще работя в музикалния бизнес, но че ще пея от време на време. Върнах се в Бостън да изнеса мини дуо концерт в клуба на Масачузетския технологически институт. Там дойде близък приятел, който пишеше дисертацията си, погледна ме сериозно в очите и каза: "Гласът ти ме извади от депресията. Никога не преставай да пееш." С такава заръка и признание нямах право да се откажа. И все още пея", разказва Влада.

Всъщност в Щатите я отвежда джазът. Като тийнейджър в София тя ходи непрекъснато по тематични клубове. Експресивността, енергията, екзотичното звучене на музиката и груповите импровизации са много интересни. След като с групата си "Free Point" записва дебютен албум, решава, че ще учи джаз. Точно тогава

я приемат в световния колеж "Бъркли"

Преди 20 години този момент се оказва повратен в живота й. Колежът, където има студенти от къде ли не, е като музикално ООН. "Прегърнах целия свят чрез музиката, а светът прегърна мен! Сега, след много години, разбирам, че несъзнателно съм търсила свободата, която не съм намирала у дома - да бъда оценена, да бъда приета такава, каквато съм. Свободата да намеря себе си, своята лична връзка с родината, с музиката, с творческото начало в мен. Ние всички сме творци. А българският ни корен е много силен", споделя Влада. Признава, че нейни учители и идоли са Пат Матини, Йълдъз Ибрахимова, Стинг, Питър Гейбриел, Боби Макферин, "Манхатън трансфер", Камелия Тодорова, "ФСБ", "Мистерията на българските гласове", Теодосий Спасов, Милчо Левиев, Майлс Дейвис.

В Ню Йорк Влада работи с първокласни музиканти от различни народности. Швейцарският перкусионист Матиас Кунзли е в групата й "Балкански приказки". Друг дългогодишен колега е китаристът и аранжор Кайли Сана, с когото са на една стилистична вълна и се разбират без думи. Израелският акордеонист Юри Шарлин, с неговия фин, но и енергичен стил, е с Томова от години. Напоследък работи и със съпруга си Крис. За него казва, че е многопланов музикант, певец, композитор и аранжор. В Америка, Австралия и Европа е известен като твърде авангарден творец - китара, индийска цитра, португалска китара, българска тамбура, турски саз. През 2013 г. Томова издава албум със старинни сефарадски песни "Лазарската роза", обработени от Крис за оркестър инструменти от различни краища на света.
Излизането й

на сцената в Карнеги хол

е с българска и балканска музика. Това е от най-вълнуващите преживявания за Влада. Най-необичайният е да изнесе серия концерти за най-младите слушатели. В продължение на седмица с колеги от Южна Африка, от състава на бродуейското шоу "Lion King" и млада оперна певица представят на нюйоркски първолаци и второкласници как може да звучи гласът по различни начини и в различните краища на света. "Децата бяха научили "Дилмано, дилберо" от край до край само от слушане на диска - и цялата зала радостно пееше с мен! Почувствах се като истински посланик на духа на България. Многократно съм била свидетел как сълзите на слушатели рукват още с първите ноти на българска народна песен, макар и да не разбират нито дума. Дълбочината и предизвикателството на неравноделните ритми и звукът на суровото фолклорно пеене захласват чужденците. То действа на слуха и тялото на първично ниво, което ни свързва със земните вибрации по отдавна забравен древен начин. Тези вибрации не могат да бъдат чути и усетени никъде в съвременната "изчистена" с компютри електронна музика", споделя певицата.

Един от най-новите проекти на Влада, "Песни по пътя на подправките", проследява влиянието на древните миграции от Средна и Мала Азия през Балканите към Западна Европа върху днешната западна музика. Престижният "Линкълн център" я кани да изработи образователна фолклорна програма, а тя се обръща към колеги от Иран, Ливан и Испания да й сътрудничат. Под формата на разговор, мултимедия и увлекателен концерт публиката научава, че тъпанът, който тачим в българския фолклор, има 6000-летна история в Иран.

През лятото Влада планира и серия мащабни концерти в Турция и Щатите в подкрепа на бежанците на Балканите. В тях ще участват световно известни западни и източни изпълнители, включително и фолклорен български оркестър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай