Пещерата Утробата крие тайните на Богинята Майка

В този тракийски храм се осъществявала кулминацията на орфическите вярвания

Пещерата Утробата крие тайните на Богинята Майка | StandartNews.com

Пещерата Утробата е над кърджалийското село Ненково, на около 20 км над Кърджали. Маршрутът нагоре не е от най-леките, но това не смущава ентусиастите, които търсят мистерии. Според някои от тях, мястото е сред най-уникалните на планетата с енергията си. 

Всъщност до 21 век съвременните хора не са подозирали за мистичното място. 

Невероятно съоръжение от времето на траките е открито през април 2001 г. То е в безлюдно място високо в планината над хижа "Боровица".

Пещерата е дълбока 22 м.

Учените доказаха, че първоначално кухината е била карстова и дълбока едва 16 м. Човешката ръка я е продължила и издялала във вид на женска утроба, по стените на която непрекъснато се стича вода.

А във вътрешния южен край на пещерата е издълбан олтар, символизиращ матката.

Височината на дупката е 3 метра, а ширината - около 2.50 м, като вътре прониква достатъчно светлина.

Цялата пещера е оформена буквално като женски полов орган и отговаря напълно на описаните от известния траколог проф. Александър Фол пещери-утроби.

Археолозите засега нямат обяснение за точното предназначение на култовия обект в Родопите. Целият район около него е с изсечени скални ямки и ниши. Край пещерата пък е открита керамика с първата европейска азбука линеар А, наричана от някои език на жреците.

Самата дупка в скалата е с идеална ориентация север-юг. Старото й име е Дънгардък кая, което означава кънтящият камък. Скалната ниша е била по-плитка, но древните са я издълбали така, че да създава идеална акустика.

Истинската изненада настъпва точно на обяд. Тогава през нарочно изсечен процеп на тавана, във вътрешността прониква слънчев лъч, който се проектира на пода.

Образува се идеално оформен слънчев фалос, който постепенно се увеличава и устремява към олтара-матка.

Но само през определено време на годината, когато слънцето се намира ниско на север, той може да е достатъчно дълъг, за да оплоди символично утробата.

Според изчисленията това са месеците януари - февруари.

В този храм се осъществявала кулминацията на орфическите вярвания.

Според древните автори именно в такъв орфически храм на остров Самотраки посветените неженени мъже извършвали своите сексуални обреди с тракийските момичета.

Според обяснението на езотериците, тракийският олтар безспорно е посветен на зараждането на живота на земята.

Но освен символично предназначение той е имал и друго - за регулация и лечение и създаване на нови енергийни вибрации в нашето измерение. "Утробата на енергийно ниво представлява Земята. Когато слънчевият лъч премине през отвора, на практика се получава среща на електромагнитно поле на планетата ни с инфрачервеното и ултравиолетовото излъчване на слънцето. В този миг се създава особен вид енергия, която повтаря онази, която сме получили при нашето раждане. Тя сама по себе си не лекува, а по-скоро изменя тялото, като му дава силата само да се излекува", убедени са метафизиците.

Пещерата е удобна за посещение и е включена в разширените маршрути в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай